Els Trofeus “Torretes”

Actualment des de Foto-Film Calella s’organitzen dues modalitats del Trofeu Torretes: el de fotografia i el de curtmetratges. Ambdós són d’àmbit internacional i gaudeixen de gran prestigi dins dels seus àmbits respectius; tots dos s’emmarquen dins dels actes del Festimatge. Aqui teniu un petit resum de la història de cada modalitat:

Trofeu Torretes de Curtmetratges

Per a participar i veure els resultats de la darrera edició del Trofeu Torretes de Curtmetratges, podeu consultar la web del Festimatge:

Calella, la ciutat de la imatge

De la mateixa manera que als anys seixanta, Calella, a través dels Festivals organitzats per Foto-Film Calella aplegava els més importants noms del cine amateur estatal, avui continuem tenint, al nostre Trofeu Torretes de Curtmetratges, els més prestigiosos directors del nou cinema català i espanyol. I és per aquest motiu que Calella manté la seva tradició de “Ciutat del Cinema”, una categoria guanyada a pols pels més quaranta anys dedicats a la difusió i popularització de les imatges en moviment.

Els anys seixanta i setanta, fórem pioners en organitzar Festivals de Cinema en formats que anaven del primitiu Pathè Baby (format 9,5), passant pel 16 mm., doble 8mm., super i single 8… En aquestes jornades s’hi trobaven els més emblemàtics cineastes amateurs del moment. Els Pruna, Baldé, Mallol, Olivé Bagué, Baca i Garriga, Font, Grup 3P, Eduard Ametlla, Valiente, encapçalaven una llarga llista d’autors catalans i espanyols. De llavors ençà, celebrem conjuntament, amb l’actualitzat Trofeu Torretes de Curtmetratges, les Trobades Internacionals de Cinema 9,5, l’únic Festival de Cinema de tot l’estat, d’aquest veterà format.

Ens ha semblat adient també, conservar l’esperit amateur dels primers anys, mantenint un apartat especial per les obres realitzades amb mitjans no professionals, perquè hi participin produccions més casolanes, més amateurs, encara que això no vol dir menys interessants, doncs tots sabem que el més important en un bon film són les idees, les innovacions i la creativitat.

A partir de l’any 1994 i organitzat per Calella Televisió, Foto-Film Calella (amb la col·laboració del grup juvenil “La Màscara”) i el suport de l’Ajuntament, tornaren a Calella els “Certàmens/concursos de Cinema/Vídeo”, la nova denominació del veterà cinema amateur. Després de les quatre primeres edicions, la organització ja és solament responsabilitat de Foto-Film Calella. Del 1999 al 2005 conjuntament amb la Trobada Internacional de Cinema 9,5, es forma el “Festival d’Imatges en Moviment”, i a partir de l’any 2006, queda inclòs dintre les activitats del FESTIMATGE, el festival de la imatge de Calella, que aplega Fotografia, Curtmetratges i Cinema 9,5. En el decurs d’aquests anys hem passat del “Certamen de Vídeo” al “Trofeu Torretes de Curtmetratges”

Podríem fer una mica de memòria recordant alguns dels directors i intèrprets que han presentat les seves obres des d’aquest nou impuls de l’any 1994. A la tercera edició (1996) hi va participar, als  inicis de la seva carrera, el actualment “Oscaritzat” Joan A. Garcia Bayona, (Lo Imposible) que amb el seu film “Crèdula” va obtenir els premis al millor guió i millor direcció, guardons que va recollir personalment a l’acte de cloenda del certamen. En aquesta nova etapa hi ha un canvi radical amb la participació d’escoles de cinema i dels autors més destacats del món del curtmetratge. Nominats i guanyadors dels premis GOYA i GAUDÍ com ara Juana Macías, Enrique Gato (amb el seu Tadeo Jones), Pedro Solís, Sergio Oksman, Marc Riba i Anna Solanas, Borga Cobeaga (Nominat als OSCAR), i altres autors habituals, alguns dels quals ja han rodat els seus primers “llargs”, Àlex Pastor (La ruta natural) guanyador del reconegut Festival de Sundance, Toni Bestard, Peris Romano, Daniel Sánchez Arévalo, Lluís Quilez, León Siminiani, Juan Gautier, Lluís Hereu, José Macias, Paco Cabezas, Àlex Lora…

J. A. Bayona i Vicki Peña, algunes de les cares conegudes que han passat pel “Torretes”

Igualment han recollit el premi “Ales” a la millor interpretació, excel·lents actors i actrius, Vicki Peña, Marta Larralde, Emilio Gavira, Pedro Casablanc… entre molts d’altres sobradament coneguts. Queda clar que el Trofeu Torretes de Calella s’està fent un lloc destacat dintre la extensa xarxa de festivals de curtmetratges de la península.

En les diverses etapes del nostre Trofeu Torretes de Curtmetratges hem tingut la col·laboració de ESCAC, Filmoteca de Catalunya, Acadèmia del Cinema Català, Centre Excursionista de Catalunya, Cinema Rescat, Institut de Cinematografia Jean Vigo de Perpinyà… Igualment ens han donat suport noms coneguts dintre l’àmbit cinematogràfic com ara el director de cinema Josep Maria Forn, i el conegut col·leccionista Josep M. Queraltó. Els més de quaranta anys d’experiència de la nostra entitat, avalen la seriositat i responsabilitat d’aquest Trofeu Torretes de Curtmetratges. L’Ajuntament de la ciutat dóna suport al projecte i també ho fa l’Associació Turística Calella, que amb la infraestructura turística que disposa la ciutat pot assumir àmpliament el desenvolupament dels diferents actes programats i els futurs contactes amb organitzacions, agrupacions i aficionats d’altres països.

Calella torna doncs als seus orígens cinematogràfics i ofereix a tots els aficionats un punt de trobada per gaudir de l’espectacle del cinema… Calella torna a ser la ciutat del cinema… la ciutat de la imatge.