Resultat de la primera entrega de la lliga 2019-2020

Foto: Claudia Caballera, guanyadora de la 1a entrega de la Lliga 2019-20

Bon dia aquí teniu el resultat i els meus …

COMENTARIS SENSE MALÍCIA

Després d’un any sabàtic sense fer aquests “Comentaris sense malícia” he decidit reprendre aquesta mena de crònica de les nostres Lligues de fotografia, crec que aquest laps,

Dit això, ens trobem a la primera entrega d’aquesta Lliga 2019-2020 on a la reunió prèvia es va decidir tornar a 2 temes obligats, crec que bàsicament per canviar alguna cosa de la de l’any passat. Ja en parlarem d’això.

Seguim en el nombre de participants: semblants a anys passats, 34.

Potser lluny de la cinquantena de fa deu anys però veient el que està passant a altres entitats, cal estar contents. De fet, feia goig la sala el divendres d’entrega, més de 30 assistents, el que demostra que encara hi ha caliu i ganes de parlar de fotografia. I he trobat a faltar històrics com en Jaume Escalè, la Francina Serra i d’altres de l’agrupació de Blanes o en Xavier Cáliz. Tant de bo sigui únicament un oblit i els tinguem novament en entregues següents.

També hi ha cares noves com la Claudia Cavallera o la Maria Simonova, que sembla que pugen fortes a la vista de la puntuació d’aquesta entrega, en David Rigau que prové del Curset recent. Us demano que tingueu paciència i que aporteu aire nou a les nostres entregues i comentaris de fotos. L’endogàmia mai és bona per cap entitat creativa, ja que al final acabaríem veient únicament el nostre melic.

Si passem al que ha passat en aquesta entrega jo diria que no he vist cap foto que sigui espectacular, com sempre hi ha per tot els parers.

Així com a retrats m’agraden el d’Arenaza, una noia en BN amb un processat molt ben fet i un joc de llums i ombres agosarades però molt efectives. El de Carmen Conde perquè fa una mena de joc amb l’espectador al posar un model darrere d’un quadre del mateix model, interessant. En Puche presenta un retrat en color ben fet que no deixa indiferent per la mirada del personatge, força estrafolari.

Com a paisatge, el d’Escarmena. Està realment molt ben fet per la bona edició i la diferència de matisos dels diferents colors. Com sempre en Quico Gavara presenta una obra ben executada ( en BN) i molt ben composta.

Altres obres a destacar podrien ser la d’en Marco que presenta, en BN, una noia nua, asseguda, amb una postura original, que en el comentari es va dir que hi havien dues parts: la superior més clàssica i la inferior més agosarada, jo particularment no ho vaig veure així.

Si parlem de la foto guanyadora, de Claudia Caballera , uns nens, en color, com si s’amaguessin prop un cotxe vell amb una complicitat manifesta entre ells. Cal dir que està molt ben composta i editada, penso que era la millor de l’entrega des de el punt de vista acadèmic.

El primer pla d’un gat que ens ha presentat Maria Simonova , amb uns ulls veritablement hipnòtics, és un enquadrament molt atrevit i a la vegada arriscat, m’agrada, és simple però molt impactant.

He deixat al final la foto d’en Xavier Salicrú, una foto de reportatge en BN, on una mirada d’un personatge situat al fons de la fotografia s’obre pas a poc a poc, a base d’esforç, a mesura que la vas mirant fins a ser més potent que la de dues senyores que són a primer terme i no miren a l’espectador. Potser massa informació en una sola imatge? Pel meu gust és una d’aquestes fotos que cal mirar des de la distància. Per mi la millor.

Bé, ja n’hi ha prou per ser el primer comentari d’aquest any, crec que l’entrega va donar molt de si en comentaris, potser més que les obres presentades que en general crec que ens falta trempera i atreviment, però això , com tot, no deixa de ser un comentari molt personal.

Salut

Xavier Rigola