Portaveu: El butlletí informatiu de Foto Film Calella

Les Revistes de Foto-Film Calella

Qualsevol entitat o agrupació que vulgui deixar empremta de la seva vida associativa i cultural, en el temps en que li ha tocat existir, ha de fer-ho a través de la imatge i l’escriptura. I encara més si com la nostra, Foto-Film Calella, es dedica a la cultura de la imatge.

La part escrita i impresa l’hem dut a terme mitjançant, butlletins, publicacions, llibres i dues revistes socials. Aquestes dues revistes seran les protagonistes d’aquesta història. El número 1 de la primera revista que es va anomenar “Objetivo” (Circular exclusiva para los asociados), va veure la llum el mes de gener de l’any 1970. S’editava i imprimia a “Educación y Descanso” (carrer Miquel Cuní, antiga seu del Centre Obrer) amb un aparell tipus “ciclostil”. D’aquest temps recordem les iniciatives d’en Venanci Riera Pagès (creador de l’anagrama que encara avui ens repre-senta) i les cròniques de Xavier Casanovas i Joan Marlet. Aquesta primera revista va tenir uns quants anys d’existència.

L’edició del Portaveu va ser una de les causes de la creació, pels germans Josep Maria i Santiago Marrè, de l’impremta “Multicopy”. Podríem explicar moltes anècdotes divertides sobre la impressió de la revista, la majoria referents a petits errors tipogràfics, que en Santiago justificava per causa dels “follets de l’impremta”. A partir del mes de març de l’any 2000 (Portaveu 212), per jubilació de “Multicopy”, la revista s’imprimeix a la “Impremta Gómez”, del bon amic Lluís Gómez, i de la ma del seu gendre Carles, el qual ara comparteix la feina també amb el seu gendre Roman. Una empresa que ha estat al costat de FFC en els anys bons i en els de dificultats, una actitud que és d’agrair. El Portaveu coneix doncs tots els sistemes d’impressió, manual, mecànica i digital.

Per la nostra revista hi han passat molts companys amb ganes d’escriure i altres quasi per obligació. Potser en Santiago, en Colomer, en Comas (Samoc) i en Marlet, juntament amb els acudits “Fotu-Humor” de l’Enric Brugués, han estat els més prolífics als primers anys. No hem d’oblidar els comentaris i col·laboracions de Pere G.Ejby, Roser Soms, Toni López, Carles Nualart, Jordi Sans, Xavier Rigola, Robert Lluís (Rodet), Quico Gavara, Jacinta Tresserras (per nomenar-ne alguns). De fotògrafs i crítics capdavanters de revistes especialitzades i premsa, com ara Joan Domingo Bisbal, José de la Higuera, Roser Martínez Rochina i també escriptors de luxe, l’amic Pere Català i Roca, i altres de puntuals en dates concretes, cal recordar el periodista i actual director de Catalunya Ràdio Saül Gordillo.

També alguns de representatius com els presidents de l’entitat i de les federacions catalana i espanyola de foto-grafia, alcaldes, regidors… de fet tots els socis que volen, poden publicar la seva opinió a les pàgines de la nostra revista, fet que en alguna ocasió ha ocasionat discrepàncies i retòriques, potser massa directes i ofensives, que han alterat la continuïtat dels que s’han considerat afectats. Aquesta experiència ens porta a considerar els escrits abans de ser inclosos al Portaveu, tota vegada que la labor de la nostra revista no és publicar opinions que puguin crear malestar entre els associats, sinó fomentar l’afició al cinema i a la fotografia, informar i deixar constància escrita de la història de la nostra entitat.

En aquesta plana trobareu el darrer Portaveu així com també els dels darrers anys en format pdf:

Portaveus 2022:

Portaveus 2021:

Portaveus 2020:

Portaveus 2019:

2018:

2017:

2016:

2015:

2014:

2013:

2012:

2011:

2010: