49 Lliga Social de Fotografia 2021-2022

Resultat 8a entrega (final)

Fotografies guanyadores d’entrega:

COMENTARIS SENSE MALÍCIA  

Ja hem arribat al final d’aquesta edició de la Lliga fotogràfica, val a dir que una mica entranya, podríem dir que una mica ressacosa de la COVID i tot això.

La darrera entrega va ser una mica diferent pel fet que vàrem poder tenir al jurat amb nosaltres, que varen fer la seva tasca de forma individual i després explicaren quatre pinzellades sobre les fotos que varen voler. Ja feia molt de temps que no teníem aquesta situació i va estar bé.

Finalment i amb un ajustat marge de punts, en Paco Escarmena és el guanyador d’aquesta edició, i ja van dues de seguides … Cosa que no ens sorprèn després de veure les obres que va presentant, són bones, ben treballades i amb sentit. FELICITATS PACO. !!!!!

En Robert Lluís i en Josep Maria Saurí han quedat una mica per sota però de ben just. Si mirem doncs el resultat global sembla que ha sigut una edició força renyida i la meva opinió personal és que deixant a part les puntuacions , hem vist bones fotos de quasi tothom, però com sempre la lliga és una carrera de fons i cal ser regular. Que si sembla una bona tàctica potser a algú li podria afectar a la valentia de presentar fotos més agosarades a veure com són rebudes i així explorar noves fronteres … Però tot són decisions.

Gràcies als nostres patrocinadors de Festimatge vàrem fer una copeta de vi per celebrar els guanyadors i acomiadar-nos potser fins a la propera lliga … Una llàstima que semblava que molta gent tenia pressa per marxar, això no obstant els que ens vàrem quedar petant la xerrada amb el jurat una estoneta vàrem gaudir d’opinions i anècdotes variades …

Ja anunciarem quan farem la reunió preparatòria per la propera lliga, on com sempre intentarem entre tots millorar el format, si s’escau …

Bon estiu per tothom i recordar-vos que als dilluns a la nit ens reunim als locals de l’entitat per fer nous projectes o simplement per parlar d’imatge.  

Us hi esperem  

Xavier Rigola

Resultat 7a entrega

Fotografies guanyadores d’entrega:

COMENTARIS SENSE MALÍCIA    

Escric quatre ratlles com a comentaris personals, ja que no vaig poder assistir a l’entrega.  

De totes les obres presentades, pel meu gust, la d’en Saurí, una foto d’un grup de dones musulmanes que entraven a una mesquita portant uns nens, és la que més m’ha agradat. Una foto de reportatge que podria haver estat signada per qualsevol dels grans reporters que viatgen arreu del món. Molt ben feta, molt ben trobada i molt ben executada. Crec que una de les millors fotos que he vist en aquesta lliga.

També m’ha agradat molt el retrat que la Maria Seminova ha fet d’en Marçal Mora, ben treballat, amb classe i caràcter. Per la seva banda, la foto d’en Marçal Mora, una aproximació a un conegut retrat d’un pintor famós la considero molt ben realitzada amb unes llums interessants.

Fotos espectaculars de paisatges són les d’Escarmena, Guevara i Rigau, ben fetes, però ja una mica repetitives en els temes pel meu gust.

Com a totes les entregues no poden faltar els anomenats ” bodegons humans” on el tipus més clàssic d’en Buch és com sempre perfecte en execució per qui agradi aquest tipus de foto. D’altres on potser hi ha alguna mancança tècnica que els fa allunyar-se del que es pretén en aquests tipus de fotos.

He trobat agosarats les propostes de la Glòria Masferrer i en Alfred Lieury uns retrats amb enquadres molt agressius que segur tindran adeptes, una manera diferent de fer retrats.

També he notat algunes fotos que potser per ja les havia vist en altres entregues amb alguna variació al tema o a les persones que hi surten, una mica allò de “tirar d’arxiu”, però qui no ho ha fet algun cop?

Ara a esperar la darrera entrega per decidir qui guanyarà aquesta Lliga, atípica com les dues últimes i amb l’esperança que ja sigui la darrera a la qui li podem penjar aquest cartellet. … Tot ha de tornar a la normalitat.  

Fins aviat i us esperem el dia 13 per tancar aquesta LLiga.

Salut

Xavier

Resultat 6a entrega

Fotografia guanyadora d’entrega:

Guanyador d’entrega: Francisco Escarmena

COMENTARIS SENSE MALÍCIA    

Una entrega amb tema obligat: FOTO MINIMALISTA.

Això ja d’entrada ha sigut un tema a debatre en la reunió, sembla que per “foto minimalista” hi ha hagut diversos punts de vista.  

Hi ha qui pensa que aquest tema demanava una foto amb pocs elements, d’altres que els elements havien de ser petits amb relació a la superfície total de la foto… Era d’esperar que les fotos presentades fossin d’acord amb les definicions que cada un tenia del tema.

Amb tot i això val a dir que ha estat una entrega on la posada en comú ha sigut d’allò més divertida, amb comentaris assenyats defensant les propostes presentades. No puc deixar de mencionar l’aportació d’en Francisco Rojas .Gràcies Francisco per la teva vehemència i alegria d’idees.

Si mirem la puntuació final, la foto guanyadora ha estat la d’Escarmena, bàsicament una escala d’una paret que ell mateix va explicar que ha estat inventada des de l’inici a fi. Amb un bon resultat final, si bé el tema de proporcions caldria, potser sota el meu punt de vista, que es revisés una mica.

A mi m’agrada molt la d’en Robert Lluís, una imatge d’una platja amb porteries d’handbol i pocs vianants, minimalista i simple. També m’agrada la d’en Marçal Mora, un avió i la seva estela en blanc sobre un fons negre. Simple i neta. La d’en Puche era un penjador sobre una paret blanca, interessant i ben feta, amb una bona idea de la col·locació del objecte a l’espai, cosa que va servir per donar peu a un interessant debat sobre la lectura d’imatges. La d’en Arenaza va ser força comentada, es tracta d’una foto sobre un pont, on potser havia massa elements que perdien l’estat de minimalista de la foto.

Per mi la millor foto ha sigut la d’en David Rigau, una planta on un difuminat general i ben fet aïlla la flor per dur la lectura de la imatge a on realment vol l’autor, la flor. Minimalista, si, i ben feta.

Com sempre no comentaré el” fallo” del jurat extern que si ja sempre és complicat, aquest cop ho ha estat més i per les puntuacions sembla que cada un tenia punts de vista diferents sobre el que són o no fotos minimalistes, vaja com nosaltres.

Per una entrega d’aquesta mena, un comentari… minimalista.

Fins a la pròxima entrega que ja serem plenament dins el FESTIMATGE

Salut

Xavier Rigola

Resultat 5a entrega

Fotografia guanyadora d’entrega:

Guanyador d’entrega: Francisco Escarmena

Fotografies participants a l’entrega:

Resultat 4a entrega

Fotografies guanyadores d’entrega:

Fotografies participants a l’entrega:

Resultat 3a entrega (Tema obligat “pecats”)

Fotografies guanyadores d’entrega:

Fotografies participants a l’entrega:

COMENTARIS SENSE MALÍCIA    

Una nova entrega d’aquesta accidentada Lliga, on la COVID segueix marcant el ritme de les nostres vides. Aquest cop era un tema obligat. Un dels “7 pecats capitals”.


Val a dir que personalment crec que la gent ha treballat el tema i globalment les fotos presentades demostren un bon grau d’interès sobre la temàtica demanada.

De la valoració que han fet els jurats exteriors, com sempre, no comentaré res. Gràcies per la seva ajuda.

Em va sorprendre el caràcter molt imaginatiu de la foto de Xavier García: un primer pla d’un musclo; en la mateixa línia podria comentar la d’Arenaza on “la ira” queda molt ben reflectida, fent servir una superposició d’un mateix retrat. Molt interessant.

Al col•loqui, es va parlar molt de la foto d’en David Rigau, Un spyderman en un entorn urbà que representava “la mandra”, bona idea, bona representació i bona tècnica. En David ens va explicar com l’havia fet i alguns dels “truquets” que havia fet servir. Bona feina.

Pel meu gust, les dues fotos més bones eren la de Pere Ejby, un retrat d’estudi on la luxúria quedava totalment identificada. Bona il•luminació i bon tractament de la idea i del treball en Blanc i negre. L’altre que em va agradar va ser la d’en Quico Guevara, on un retrat amb un enquadrament molt retallat d’una cara ens portava plenament a la idea de la ira.

Una altra foto que va portar força comentari va ser la d’en Saurí, on una posada en escena quasi perfecta feia que sense paraules hi hagués una implicació entre els figurants de la foto. Potser el problema era que fins que no va fer l’explicació no es veia massa clar a quin pecat capital representava. Pel meu gust una foto més que excel•lent, però potser no per aquest tema.

Com cada entrega podreu veure les fotos a la nostra plana web de Fotofilm.

Ara i per acabar, voldria aprofitar aquest altaveu per felicitar-vos les Festes i desitjar-vos que aquest 2022 sigui un any de bones experiències per tots i que tant de bo les nostres vides puguin d’un cop per sempre ser guiades pels nostres actes, anhels i voluntats.

No sé com serà la pròxima entrega , que serà el dia 14 de gener, la nostra intenció serà que sigui presencial com aquesta darrera, però caldrà que estem atents a allò que les autoritats sanitàries competents ens marquin. Ja us farem arribar la decisió tan bon punt ho sapiguem.

Tot el millor per aquest 2022 per a tots vosaltres i els vostres
Xavier

Resultat 2a entrega

Fotografies guanyadores d’entrega:

Guanyador 2a entrega: David Rigau

Fotografies participants a l’entrega:

COMENTARIS SENSE MALÍCIA    

Aquesta segona entrega te dos fets que cal remarcar: el primer és que hem pogut tornar a fer-la presencial després de més d’un any de no poder-nos reunir per l’efecte COVID, ha estat un retrobament esperat i joiós. Més d’una quinzena ens hem aplegat per tornar a fer el que ens agrada, parlar de les nostres fotos tot aprofitant el nou sistema de calefacció del nostre local. El segon, ha sigut  la sobtada mort de la companya Carmen Conde, coneguda fa un parell de dies, no ens en sabíem avenir.

Amb aquests dos fets surant en l’ambient, vàrem presentar físicament les nostres fotos. Crec que ha sigut un èxit i que com ja he esmentat en altres comentaris, la frase “En teníem ganes”, té validesa també aquí.

Es va comentar força la foto d’Escudero, un contrallum d’una torre d’una església, feta en color i molt ben il·luminada. La discussió va ser sobre si calia o no esmenar el paral·lelisme de la façana. Opinions creuades varen ser argumentades amb vehemència. L’autor va argumentar que precisament aquesta fuga era necessària per mantenir la coherència de la imatge global.  Bona estona de teoria de la imatge.

Arenaza, va presentar un nu, fet en B/N i amb la bona mà a l’hora d’il·luminar-lo, molt agosarat per la seva composició que va portar també bona estona de comentaris.

Colomer, seguin la seva trajectòria de fotos que no deixen indiferent, va proposar un nocturn, simple de composició però que va ser molt comentat pel fet que semblava que la il·luminació no era la correcta per algú.

A mi, particularment, em va agradar la foto d’en Jordi López, una foto d’un tramvia a Lisboa feta en B/N i que presentava un tractament amb un filtre de moviment sobre les parets del carrer que donaven una sensació molt interessant. Potser li mancava una mica d’acabar-ho de polir.

La foto guanyadora de l’entrega, la d’en David Rigau , era un retrat d’una noia, en color i on les ombres i les llums juguen amb molt bona tècnica per assolir un resultat enigmàtic, però del tot excel·lent. En la nostra votació va quedar també capdavantera, a un sol punt de la d’en Saurí, una foto en B/N on es veu un home i un gos dins d’una habitació antiga on l’ambientació genera una imatge molt suggestiva. Com és habitual no comentaré res de la votació externa, agraint la col·laboració. Crec que les dues fotos tenien qualitat i bon treball per guanyar.

Per concloure, m’haguera agradat parlar del “bodegó humà” que segurament ens hauria presentat la Carmen Conde, però no ha pogut ser … Els trobarem a faltar.

Fins a sempre Carmen.

PS: Recordeu que la propera entrega el tema es obligat. La foto ha de tractar sobre un dels 7 pecats capitals

Salut

Xavier

Resultat 1a entrega

Fotografies guanyadores d’entrega:

Fotografies participants a l’entrega:

COMENTARIS SENSE MALÍCIA

Tornem a començar una nova Lliga de fotografia al nostre FFC. Penso que “amb il·lusió”, com deien al Polònia, pel fet que segurament ja podrem tornar-nos a retrobar als locals de l’entitat i parlar cara a cara sobre els treballs que estem presentant, i com també diem al darrer FESTIMATGE: “EN TENÍEM GANES”.

Diria que aquesta ha sigut la darrera entrega que el comentari el vàrem fer telemàticament ,érem uns quants, però espero que a la propera puguem ser molts més, us encoratjo a venir i mostrar al “Bitxo” que nosaltres l’hem guanyat!!!.

Aprofito per anunciar que hem estat fent algunes millores al local i que ja disposem d’un sistema d’escalfament del tot eficient, així que ja no passarem fred aquest hivern. Dit això a modus d’introducció quatre paraules sobre la primera entrega d’aquest any.

Per una banda trobem a faltar algun soci que ha decidit agafar un any sabàtic, tant de bo aquesta decisió serveixi per carregar piles, però ens agradaria que encara que no es participi a la lliga, es vingui també als col·loquis, totes les opinions conten ….

La contrapartida, és el retrobament d’altres que feia temps que no teníem l’oportunitat de veure les seves obres.  Podem constatar que no han perdut trempera i nous/ves vinguts/des que sens dubte portaran nou aire amb noves propostes, crec que estar-nos mirant constantment el melic no ens farà avançar.

Respecte a les obres presentades, i com ja va sent habitual, he vist dos grans grups: els dels que segueixen un camí de busca de la perfecció seguint els camins clàssics, sempre respectable però ja una mica avorrit sota el meu particular punt de vista, i algunes propostes més trencadores i que surten una mica del camí ortodoxa, que sent sempre molt interessants, de vegades es passen de frenada, o no?

Dins les darreres jo posaria un retrat surrealista d’en Colomer i una fotografia de “street view” d’Escudero on ombres i llum lluiten per sobreviure. En Xavier Garcia presenta una foto on un cop de llum dona vida a un edifici. Particularment a mi m’ha agradat molt.

De les primeres, les de Carmen Conde o Joan Buch amb els seus retrats (bodegons humans) en són un exemple. A comentar el fet que hi ha dues fotos que han presentat el mateix model i fet en la mateixa sessió, és el que passa quan es fan sessions conjuntes de bodegons humans, potser es perd el “toc d’autor” ….

Com a propostes atractives també en aquesta entrega, la de Rossend Ribas em va agradar molt, era una al·legoria d’un niu feta amb eines i claus, molt bona pensada. Bon “street view” de na Glòria, un bon joc de llums i ombres sobre una figura i un cotxe, bona feina. La d’Arenaza, per mi, és la millor de l’entrega de llarg.

Crec que ja he escrit prou, ara ens toca treballar per la pròxima entrega, que serà de tema lliure, però caldrà ja presentar amb paper i digital, fa ja tant de temps que no ho fem…


ANIMEU-VOS . 

Xavier Rigola

Bases de la 49 Lliga Social de Fotografia 2021/2022

PARTICIPANTS

Els socis de Foto-Film Calella

MODALITATS

Paper/Digital: Totes les obres presentades hauran de ser inèdites a la Lliga. Caldrà presentar les obres en AMBDÓS formats obligatòriament

TEMÀTICA

La temàtica variarà segons les entregues (en l’apartat de dates s’especifiquen convenientment )

MIDES

 • Paper: Imatge fotogràfica lliure. Presentades en un suport rígid de 40×50 i sense emmarcar.
 • Digital: Com a màxim un dia abans del dia del lliurament, caldrà que envieu per mail a foto@fotofilmcalella.org la vostra foto: en format jpg, amb una resolució a 72 ppi amb la mida del cantó més llarg de la foto no superior a 1600 píxels.

Amb aquest fet és dona per entès que pot ser publicada a la plana WEB de FFC.

IDENTIFICACIÓ

El nom de l’autor al dors de les obres i al mail.

ADMISSIÓ

 • Paper: Rigorosament a partir de les 22 hores fins a les 22,30 h.
 • Digital: Rigorosament Un dia abans del lliurament a foto@fotofilmcalella.org

JURAT

La puntuació final sortirà d’acord la mitjana dels 2 valors següents:

 • Valors donats pels jurats presencials a l’entrega (que puntuaran totes les fotos en el format paper mentre es fa el comentari comú d’aquestes, projectades).
 • Valors donats per agrupacions de fora i dins de Catalunya a les que s’enviaran les fotos digitalment.

Es començarà a fallar a partir de les 22,30 h. (Preguem màxima puntualitat)

EXPOSICIÓ

Les fotos en paper, podran ser retirades després de cada veredicte, però segons el calendari del curset podria ser que quedin a l’entitat degudament protegides mentre es faci el curset de fotografia

LLIURAMENTS:

Tots els segons DIVENDRES de cada mes:

 • 08-10-2021 tema: Lliure
 • 12-11-2021 tema: Lliure
 • 10-12-2021 tema: Foto relacionada amb un dels 7 pecats capitals
 • 14-01-2022 tema: Lliure
 • 11-02-2022 tema: Lliure
 • 11-03-2022 tema: Foto amb tema minimalista
 • 08-04-2022 tema: Lliure
 • 13-05-2022 tema: Lliure

PREMIS

Tindran premi:

 • A) Per ordre de millor puntuació, i fins a un 10% del nombre total de participants.
 • B) Els guanyadors de cadascun dels lliuraments. (Entenent que dins d’aquest apartat únicament es pot rebre un premi independentment del nombre d’entregues guanyades.)

Per poder optar a premi cal haver presentat foto a TOTES 8 entregues. Els premis no són acumulatius, si bé seran mencionats a la placa que així ho proclami .

ALTRES

 • 1) A partir de les 22:30 es procedirà a la projecció en format digital d’obres perquè els assistents que vulguin, puguin participar activament amb les seves opinions, comentaris i valoracions. Tot recordant que el que es pretén és conèixer els detalls de la tècnica o les ideés que hi ha darrera de cada obra.
 • 2) La puntuació final de la lliga sortirà de la suma de cada una de les 8
 • entregues.
 • 3) En el cas que pel tema COVID no es pogués fer l’acte presencial, els lliuraments serien solament digitals, la puntuació seria únicament la del jurat exterior i es faria, el mateix divendres d’entrega, una sessió telemàtica conjunta on es podrien comentar totes les fotos. La informació i aplicació d’aquestes noves instruccions, es donarà a conèixer mitjançant un document que serà enviat a Googlegroups.Tota la informació referent a aquestes instruccions, es donarà a conèixer, pertinent a com cal fer tot això s’aplicarà mitjançant d’un document que serà enviat a Googlegroups.
 • 4) Segons com evolucionin les directrius dictades pel Govern podem modificar el sistema telemàtic per presencial, avisant a tots els participants amb el temps convenient.
 • 5) El fet de participar en aquesta Lliga implica l’acceptació d’aquestes BASES.
 • 6) L’entitat organitzadora, FFC, resoldrà tots els casos no previstos.