J. M. Colomer exposa a la biblioteca

El nostre company i soci Josep Maria Colomer ens fa arribar la notícia de la seva propera exposició:

L’exposició RETRATS (pactats i robats), és un treball fotogràfic que presento a la Biblioteca Can Salvador de la Plaça de Calella, del 17 de desembre al 15 de gener del proper 2022, a manera de “tradició nadalenca” o nadala personal oberta a tothom.

Els protagonistes són persones de la nostra ciutat, conegudes per les seves professions, les seves relacions socials, que treballen per la cultura, per la seva dedicació a les activitats solidàries o senzillament per la seva popularitat a nivell ciutadà. He escollit pel cartell, la fotografia d’en Josep Camps (que ens ha deixat recentment), potser una mica desconegut, perquè estic convençut que la seva aportació a la cultura literària i bibliogràfica de la nostra ciutat, col·laborant amb il·lustracions gràfiques, apunts i dibuixos a múltiples publicacions d’autors populars calellencs, és mereixedora d’un públic reconeixement.

Entenc aquest projecte fotogràfic, com un exercici de coneixença i aproximació a les persones que ens ha tocat compartir temps i espai… M’ha semblat oportuna la distinció de “pactats i robats”, tota vegada que la foto de proximitat, estudiada i meditada, “pactada”, té una preparació prèvia, molt pensada i compartida amb qui estarà al davant de la càmera. Per altra banda les fotos “robades” són aquelles que es fan en modalitat reportatge, on els protagonistes no saben que estan essent observats per una càmera i s’expressen d’una forma espontània, en el seu ambient natural i on tothom pot reconèixer els trets característics de la pròpia personalitat. Pel seu risc i satisfacció final, sempre m’he apropat més a aquest tipus de fotografia de reportatge. En alguna foto concreta, també hi aporto tractaments més personals, que si abans en dèiem treballs de laboratori, ara els realitzem mitjançant programes informàtics… Tot això són teories meves, esclar…

He d’agrair a totes les persones que formen part de l’exposició, que hagin acceptat la meva manera d’entendre la fotografia i d’entrar a formar part d’aquest particular arxiu de gent de Calella, actualment amb més d’un centenars de retrats, i que està dipositat a l’Arxiu Municipal per consultes i reproduccions si cal. El meu agraïment també a la col·laboració de Foto-Film Calella, a l’Ajuntament i a la nova directora de la Biblioteca, Coral Prieto, per la seva vinculació i acceptació d’aquest nou projecte.