Exposicions col·lectives de Foto-Film Calella

Gràcies al suport dels socis de Foto-Film Calella, cada any es pensen, i es porten a terme treballs col·lectius que poden tractar sobre les efemèrides de Calella com a ciutat o d’alguna de les seves entitats.

Podem diferenciar entre dos tipus d’exposició: les produccions pròpies del Foto Film en les que el conjunt de l’exposició és ideat, desenvolupat i realitzat per Foto-Film Calella, i els “treballs de recerca” en els que l’objectiu és recuperar fotografies històriques de temes o fotògrafs de Calella.

En tots els casos, agraïm la col·laboració desinteressada de totes les persones i entitats implicades en cadascun dels projectes que us mostrem a continuació; esperem sigui del vostre interés.

2022 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: Centenari de la poetessa Maria Cardona i Codina 1922-2022

2021 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: 40 anys d’oficis artesans a la fira

2020 – Exposició dels guanyadors, finalistes i participants del 29è Trofeu Rafel Carpinell de fotografia Tema Calella

Enguany, donada la situació sanitària provocada per la Covid-19, la Fira de Calella i l’Alt Maresme no s’ha pogut celebrar. Allà s’hi exposaven cada any els treballs presentats al Trofeu Rafel Carpinell de fotografia tema Calella, però, en canvi, Foto-Film Calella ha pogut disposar de la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell per poder portar a terme aquesta tradicional exposició

2019 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició 40è Aniversari dels primers Ajuntaments democràtics a Calella

Foto-Film Calella, des de les primeres eleccions en democràcia a la nostra ciutat fins avui en dia, ha realitzat una fotografia del tots el candidats de cada cita electoral i en aquesta exposició podreu veure el recull sencer de totes aquestes fotografies, presentades en gran format i amb un muntatge espectacular.

2018 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “ABCDARI: Pompeu Fabra al Parc Dalmau, un diàleg fotogràfic.”

Motivats pel 150è aniversari del naixement del mestre Pompeu Fabra, Foto-Film Calella ha volgut convidar-lo i acompanyar-lo a fer una visita al Parc Dalmau de la nostra ciutat, que enguany també està d’aniversari: 90 anys al servei dels ciutadans de Calella.

Davant la impossibilitat d’una passejada física, hem decidit fer-la mitjançant paraules, una per cada lletra de l’abecedari, manllevades del seu Diccionari General de la Llengua Catalana i que relacionem amb algun indret del nostre Parc. Intentar unir paraules i imatges és evidentment una simbiosi altament complicada, però a nosaltres ens atrauen els reptes i sense cap mena de vergonya l’hem tirat endavant, compartint el sentit fonamental de les paraules amb la llum generosa de les imatges. Som conscients que els treballs col·lectius apleguen els diferents i personals punts de vista dels autors davant un mateix tema, la qual cosa fa que a vegades el resultat respongui més a la diversitat que a la uniformitat. El més important però és saber-ne valorar, sobre tot, la feina, l’esforç i la dedicació.

L’exposició “ABCDARI” que presentem a la Fira, és el resultat d’aquesta agosarada aventura, d’aquest enginyós diàleg a tres, que intenta unir la fotografia i la paraula a la celebració dels 240 anys d’aniversaris que sumen la parella homenatjada. Esperem que sigui del vostre gust i que cada u se’n senti protagonista, si més no, durant una estona.

Autors: Quim Botey, JM Colomer, Dolors Escamilla, Josep Lluís Fillat, Robert Lluís, Jordi López, Glòria Masferrer, Josep Oliva, Xavier Rigola, Francisco Rojas i Xavier Salicrú

2017 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “100 anys del C. F. Calella ” (Treball de recerca)

Foto-Film Calella va participat als actes de celebració del Centenari del Club de Futbol Calella amb el disseny i realització dels 16 plafons que destaquen els fets més importants de la història del club. Amb aquest motiu el president Jordi Tubert, va esmentar la col·laboració de la nostra entitat i el treball dels socis Botey i Colomer, fent lliurament a Foto-Film Calella, d’una Placa Commemorativa del Centenari, que va recollir el company Josep Maria Colomer el 6 d’octubre a la gran Gala de Celebració del Centenari en representació de l’entitat.

2016 – Sala Ajuntament Vell: exposició “Foto-Film Calella, 50 Anys creant imatges”

Després del tancament de la UEC a la nostra ciutat l’any 1966, un grup d’aficionats a la fotografia varen fundar Foto-Film Calella, amb la finalitat de divulgar, promocionar i popularitzar el cinema, la fotografia i tot el món de la imatge en general. Santiago Marrè en va ser l’ànima i el promotor. Portem, doncs, 50 anys creant i treballant per la Cultura de la Imatge.

Mitjançant festivals i concursos, organitzem projeccions de cinema amateur i curtmetratges, realitzem exposicions i editem llibres, revistes i catàlegs fotogràfics. Diferents treballs col·lectius i obres personals de socis de FFC, han estat guardonades en els àmbits estatals i internacionals del món de la imatge. Actualment, estem recuperant, pels aficionats al cinema més viu, un renovat Cine-Club. La nostra feina en cinema i fotografia ha estat valorada a nivell de ciutat i reconeguda amb diversos premis nacionals, estatals i internacionals.

Col·laborem amb entitats i mitjans de comunicació locals. També ho fem amb federacions i agrupacions dedicades a la creació i difusió fotogràfica i d’imatges en moviment. Una aportació important són les Trobades Internacionals de Cinema 9,5. Actualment, el FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella, aplega les tres activitats principals de l’entitat: Cinema 9,5 – Fotografia – Curtmetratges.

Punt i a part mereix la nostra activitat social i el suport solidari a les associacions dedicades a ajudes humanitàries. Cal destacar l’especial vinculació que tenim amb la Fundació Vicente Ferrer.

2016 – 20 llibres, 20 imatges

Aquesta exposició és un projecte realitzat per un grup de companys de FFC que han sabut convertir-lo en un acurat treball creatiu. Ha estat un intent d’integrar l’esperit literari, senzill i popular d’alguns dels autors calellencs més propers, a la visió i a la sensibilitat de l’obra fotogràfica.

Evidentment no ha estat possible, en aquesta ocasió, fer una mostra més extrensa i ens hem limitat als autors que els companys fotògrafs han escollit entre la gran quantitat de persones que, d’alguna manera, han posat lletra a les seves inquietuds literàries, informatives i de comunicació

2015 – Actes de proclamació de Calella Capital de la Sardana 2015 i Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Calella, a la Sardana: Verd de pi, blau de mar” (Treball de recerca)

(Text extret del fulletó editat en motiu de la primera exhibició d’aquesta exposició el març del 2015 a l’Ajuntament Vell durant els actes de proclamació de Calella, Capital de la Sardana 2015)

En l’any de la capitalitat de la Sardana de Calella 2015.L’exposició, al·lusiva al passat, present i futur de la Sardana a Calella, planteja un recorregut històric a través del vincle traçat entre la ciutat i allò que és i significa la dansa nacional de Catalunya. Per fer-ho, es val d’un recull d’imatges, objectes i elements gràfics, agrupats temàticament al llarg d’una vintena de plafons i de quatre vitrines, que recullen aspectes relacionats amb la celebració de l’Aplec de la Sardana (incloent-ne els inicis en tant que Aplec Llevantí, a principis dels anys vint del segle passat), la creació i desenvolupament de diverses colles sardanistes -amb la Vallderoure al capdavant-, sense oblidar el rol que han exercit col·lectius com la desapareguda cobla Ciutat de Calella. Tot plegat gràcies al fil conductor del dia a dia d’una entitat de referència com és l’Agrupació Sardanista de Calella, promotora del tradicional concert de Nadal, dels actes de proclamació de Calella com a Ciutat Pubilla de la Sardana, l’any 1996, així com d’altres activitats de caràcter ordinari.

La mostra Verd de pi, blau de mar (en referència al títol d’una sardana del mestre Rafael Ferrer) també inclou un reportatge fotogràfic vinculat al 50è aniversari de l’Aplec (1977), un segon sobre la visita del president Tarradellas al Parc Dalmau (1978) i un especial de Foto-Film sobre l’Aplec Pairal de l’any 1982. Totes les imatges i el material exposats provenen de fons privats, així com de l’arxiu de la mateixa Agrupació Sardanista, del Museu-Arxiu Municipal i de Foto-Film Calella.

2014 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Rajoles.cat”

Els refranys o “frases fetes”  populars tenen una ensenyança i són un pou de saviesa molt entranyable. Són dites transmeses de pares a fills, d’avis a néts, de poble a poble en el transcurs dels anys i des de temps incerts. De seguida que se’n parla, ens vénen al cap els més usuals, els més universals. Però si fem una mica d’exercici de memòria, en recordarem algun de menys anomenat, algun que hem sentit no sabem ben bé on, algun que els nostres avantpassats deien sovint i que no hem escoltat mai. Aquests són, sobretot, els que cal protegir i mimar, els que cal utilitzar perquè no es perdin i perquè les següents generacions n’aprenguin i en treguin profit. La llengua d’un país, d’un indret, és una joia preciosa que cal lluir, que cal mostrar. Els refranys i les dites populars són un excel·lent aparador per gaudir-ne tots plegats.  “Qui perd orígens perd identitat”, deia el gran poeta. Aprofitem-nos doncs de no perdre identitat i utilitzem els refranys.

Tal vegada,  el treball que Foto-Film Calella us presenta en aquesta edició de la Fira de Calella, sigui un treball més de recopilació i recerca que de fotografia, però avui dia en que estem sobresaturats  d’imatges, ens ha semblat interessant i adient aquest tipus d’exposició en la qual la imatge hi juga un paper important però complementari. El fet és que ens ha motivat el tema i creiem que serà un projecte amè i agraït per part dels visitants. I de fet, d’això es tracta: que en gaudeixin els qui ho fan i que en gaudeixin els qui ho vegin. Que així sigui !!!

2013 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: llibre i exposició “Calella, 60 imatges per un turisme de postal” (Treball de recerca)

La colecció completa de fotografies corresponents a aquesta exopsició les trobareu recollides en el llibre del mateix títol que podreu trobar a qualsevol llibreria de Calella. Els beneficis de la seva venda aniran destinats al nou projecte solidari del Foto Film Calella amb la Fundació Vicenç Ferrer.

(Extracte de fotografies del llibre i l’exposició)

2013 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Calella Ciutat Gegantera 2013”

2013 – Festimatge 2013: exposició “Calella… única”

Per la Fira de Calella 2012, a l’estand de la nostra entitat,  es varen fotografiar al voltant de 1800 cares de gent de Calella, rodalies i d’altres indrets. La nostra idea era que tota aquesta gent participés també d’una forma o altre directament al Festimatge 2013.

Pensem que tota aquesta gent com a tal són únics i d’alguna manera i durant un interval de temps fan viure Calella. Aprofitant la idea de que cada retrat és únic, els components del Curset de Fotografia 2013 han fotografiat detalls de Calella, que també són únics.

De la unió d’aquestes idees de retrats i detalls únics surt l’exposició que FFC presenta en aquest Festimatge 2013.

2012 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Lestonnac Històric” (Treball de recerca)

Així, gairebé sense pensar-hi, i després de la recerca d’imatges de la “Tuna” de l’Institut Laboral de Calella que varem dur a terme l’any passat, en aquesta ocasió ens han vingut a les mans, inicialment a través de la Carme Alvarez i després amb diverses aportacions d’ex-alumnes, d’un seguit de fotografies del col·legi LESTONNAC (les monges), que seran un repte per a la memòria de cadascú.

A la Fira veurem aquest primer “tast” de grups escolars, professores i festes amb la presència de persones conegudes i vinculades a aquell col·legi. Imatges d’èpoques passades que, sens dubte, seran una mostra més de tantes i tantes petites històries de la nostra ciutat. Un nou treball de FFC.

2011 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Calellasport”

Recull de fotografies relacionades al voltant de les entitats esportives de Calella.

El document gràfic que us presentem a la Fira de Calella, és el testimoniatge, la coseqüència de l’aportació de petits grans de sorra que hem aportat entre tots a la gran platja de la lluita contra la pobresa i el sofriment. Gràcies a les aportacions de diverses entitats calellenques i de fora de la nostra ciutat, encapçalades per l’Ajuntament de Calella i Foto-Film Calella, ha estat possible la construcció d’una clínica rural al poble de Peravali, al districte de Pathikinda (India).

2011 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “L’estudiantina de l’Insitut Laboral de Calella” (Treball de recerca)

2010 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “75 Aniversari dels Gegants a Calella”

El treball que us presentem ha volgut integrar a uns personatges tan entranyables i populars com els Gegants i Capgrossos de Calella en llocs quotidians en els quals passen la vida els calellencs. Així doncs, els Gegants i Capgrossos s’han passejat per espais com la platja, el mercat, la biblioteca, el cinema, l’ambulatori, l’església, etc.

També hem volgut que qui fes de fotògraf fos un Gegant. Tanmateix hem fet les fotografies des del seu punt de vista, des dels ulls del Gegant. Tenint en compte aquesta circumstància, les fotografies estan captades des d’una alçada que no és l’habitual pel ciutadà normal.

La preparació i execució de les diferents fotos ha estat molt divertida i festiva. Evidentment la presència dels Gegants, entre la gent en espais públics, desperta curiositat i, òbviament, no passa inadvertida per ningú.

Aquests protagonistes de l’exposició només “surten de casa” en ocasions molt especials i assenyalades i tant de bo els poguéssim veure cada dia perquè això voldria dir que estem de festa, de gresca i d’alegria tot el dia… però, malauradament, cada dia no és Festa Major ni cada dia és celebra un 75è. Aniversari. Precisament és el que commemorem en aquesta exposició: el 75è. Aniversari dels Geganters de Calella.

Val a dir que les “ànimes” dels Gegants, els Geganters, han col•laborat de manera magistral en l’elaboració i la posada en escena de les fotografies. L’esforç de portar amb alegria els Gegants amunt i avall de la nostra ciutat (des del Far fins el mar) amb dies calorosos, a la nit, fent trekking… és mereixedor del nostre sincer reconeixement i agraïment. Tampoc ens volem oblidar del suport rebut de La Fira i del Grup Auser Renault, sense el qual no hagués estat possible aquest projecte.

Esperem que gaudiu de l’exposició dels Gegants i Capgrossos de Calella, rondant com si res pels indrets habituals de qualsevol ciutadà calellenc.

2010 – Psychobilly meeting, Pineda

A finals de juny del 2010 es va celebrar una trobada internacional de psychobilly’s, a ultima hora la nostra entitat ha pogut estar-hi per tal de poder captar tota l’essencia de la trobada, des de la porta d’entrada fins al backstage. Els socis Alfred Lieury, Carles Bernardez, Pere G. Ejby i Jordi Morales, han pogut fer aquest reportatge.

2010 – Audiovisual: “Half Challenge: Constància, Esforç i Satisfacció”.

2010 – Exposició itinerant: “El Pit al Descobert”

Exposició dels fotògrafs de Foto-film, amb 31 fotografies que mostren l’evolució del pit de la dona des de la infantesa fins a la senilitat, en els diferents estats en què el podem trobar de salut i malaltia. Són fotografies que descobreixen històries íntimes i personals amb sensibilitat, ajudant-nos a conscienciar-nos i veure una realitat que viuen moltes dones, la de la malaltia del càncer de pit.

Un recorregut poètic en tres dimensions i representat amb cubs, perquè l’espectador tingui diverses visions de la realitat en funció de les quatre etapes de la vida d’una dona: infantesa, joventut, maduresa i vellesa.

2009 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: llibre i exposició “150 Anys del Far de Calella”

Foto-Film Calella,coincidint amb el 150è aniversari del far, ha editat un llibre amb la història del far i que també inclou un recull fotogràfic de fars del món. Una sel·lecció d’aquestes fotografies van ser exposades durant La Fira.

La crida a fotògrafafs d’arreu del món ha engendrat aquest conjunt d’imatges que rendeix homenatge al nostre far, agermanant-lo amb altres fars del món.

(Extracte de fotografies de l’exposició i el llibre 150 anys del Far de Calella)

2008 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “50è Aniversari de l’Agrupament Escolta Montnegre”

Foto-film Calella torna a engalanar la Fira de Calella i l’Alt Maresme amb una exposició fotogràfica. Enguany dedica l’exposició a l’Agrupament Escolta Montnegre, que celebra el seu 50è aniversari. Aquest és nomñes el tret de sortida d’una celebració que durarà durant tot el curs d’aquesta entitat. Una celebració amb actes de tot tipus i pèr a totes les edats.

El mes d’abril de 1959 es va encendre la flama de l’escoltisme a Calella. Des d’aquell moment no ha parat de cremar i d¡escampar-se de manera constant i perpètua dins de l’escolta i la guia. Han estat moltes les persones que han passat per aquest Agrupament, que han viscut l’escoltisme en primera persona, hi ha fet amics i amigues, vivències úniques, records, valors.

Foto-Film Calella i l’Agrupament Escolta Montnegre han intentat plasmar tots aquells sentimients, valors, manera de ser i, com no, el pas del temps… Volem agrair a tots els escoltes i les guies la seva col·laboració a les fotografies. De ben segur que no hi ha sortit tothom, ho sentim, però 50 anys donen per molt. Per molts anys!

2007 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Àsia”

Enguany el treball que us presentem vé condicionat per la temàtica que ha estat escollida per a la Fira d’aquest any: el monogràfic sobre Àsia i el Festival Àsia 2007. Així doncs, conscients del potencial d’imatges de reportatges de viatges que tenim, el col·lectiu de socis de Foto-Film Calella hem sel·leccionat i compilat unes desenes de fotografies dels països asiàtics. (…)

Orient és ric en paisatge, en gent, en colors, en tradicions, en religins. Però també té un tarannà diferenciat, una filosofia. Perdonar un atractiu més i reforçar les imatges, hem posat al peu de les fotografies algunes frases que expressen aquesta manera de veure i viure la vida. Són cites i pensaments de grans mestres asiàtics que representen la saviesa oriental i que malgrat tenir alguna d’aquestes frases més de vint-i-cinc segles, el seu contingut és sòlid i profund i continuen essent vigents perque són bones.

Les fotografies de gran format, seran impreses en lones de plàstic i col·locades estratègicament en viut pilars metèl·lics que faran homogènia aquesta exposició. Esperem que gaudiu d’aquest viatge visual pel continent asiàtic.

“Viatjar és una vacuna, una prevenció eficaç contra el racisme i els prejudicis” (Anònim)

2006 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “De 2 en 2. Una altra versió de gent de Calella”

En un any tan especial com aquest en que celebrem el 40è aniversari de la nostra entitat, Foto-Film Calella ha fet el possible per editar en un nou llibre les imatges de l’exposició de la XXVI Fira de Calella i l’Alt Maresme, que hem dedicat novament a la gent de Calella, aplegant-hi naturalment veïns i residents. Això si amb una varietat: en aquesta ocasió no s’hi val la popularitat o la coneixença d’una persona individual; per ésser protagonista d’aquesta edició ha estat necessari que aquesta popularitat sigui compartida. És a dir, hem volgut deixar constància fotogràfica d’aquelles persones a les que, normalment, se les veu juntes, de persones que no ens les imaginem l’una sense l’altra… En definitiva d’una mena de tàndem personal.

2005 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “25 Anys de la Fira de Calella i l’Alt Maresme”

Un quart de segle de Fira és una excusa més que justificable per fer una exposició – i el corresponent llibret – fora del corrent per la seva ubicació, pel seu format, per la seva temàtica. Per això, quan l’Ajuntament ens va demanar la col·laboració per fer quelcom que commemorés els vint-i-cinc anys de Fira, vam assumir amb entusiasme i il·lusió el repte que suposa crear un treball digne d’aquesta magnitud.

Acordem de seguida que el cartell corresponent a la Fira de cada any és l’element més adequat per fer de fil conductor de totes les fotografies. És a dir, a cadascuna de les vint-i-cinc fotografies que fan referència a cada any de la Fira, el cartell anunciador serà el suport on donarem forma a la nostra creació fotogràfica. Per la temàtica ens decidim perquè ho sigui un personatge nascut el mateix any que el cartell anunciador i que aquest personatge escenifiqui un esdeveniment rellevant (ja sigui de la nostra ciutat o per a la societat en conjunt) ocorregut en el decurs d’aquell any.

2005 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “20è Aniversari ‘Caritas Calella'”

L’exposició que us oferim enguany forma part dels actes de celebració del XXè Aniversari de Caritas Parroquial de Calella. Aquesta col·lecció de fotografies té com a argument la representació de les 14 obres de misericòrdia: les 7 corporals i les 7 espirituals. Creiem que aquestes obres simbolitzen tot el treball due duu a terme amb els sectors socials més desfavorits “Caritas Calella” que té la finalitat d’ajudar a la promoció humana i al desenvolupament integral de les persones.

Les imatges pretenen emetre un missatge de sensibilització vers les persones més necessitades del nostre entorn, fomentar l’acció directa i promoure la solidaritat. El repte ha estat el no representar les imatges de les accions de manera figurativa, explícita, sinó fer-ho d’una manera suggeridora i intuïtiva que transmeti a l’espectador la voluntat d’ajudar tothom que ho necessiti. Totes aquestes bones accions es van plasmant en la sèrie de fotografies que us convidem a veure en aquesta 25a. Fira. Esperem que sigui del vostre grat.

2004 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “100 Anys de l’Estel de Natzaret a Calella”

Foto Film Calella ha volgut sumar-se a l’important esdeveniment cultural per a la nostra ciutat que suposa la celebració del centenari de la representació de “L’Estel de Natzaret” (1904-2004). Aquesta exposició és el resultat de la nostra col·laboració amb Joventut Artística Calella que vol ser un homenatge a aquests entranyables personatges que formen part de la nostra història.

2003 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Kadiri: Objectiu assolit. L’Índia de Vicenç Ferrer”

La pobresa i el sofriment d’uns pobles perduts a més de deu mil quilòmetres de casa nostra queden completament fora de l’abast d’una sola persona; cal implicar-nos-hi tots. Així, quan tot un seguit de circumstàncies s’encadenen de forma providencial, sorgeix una força que ens dignifica com a éssers humans: la solidaritat. Foto-Film Calella, juntament amb tota la gent que ha donat suport al projecte, en són un exemple.

Fa dos anys i mig, en el nostre viatge a l’Índia, vàrem decidir que calia aprofitar les nostres habilitats i coneixements com a fotògrafs per a col·laborar en la fabulosa obra humanitària que desenvolupa Vicenç Ferrer, al front de la fundació que porta el seu nom situada al sud del país. Volíem contribuir amb els seus elevats i alhora simples ideals com són el de treballar per ajudar els qui més ho necessiten, els més desvalguts. Aixó doncs, la nostra col·laboració es va materialitzar en l’edició del llibre “Anantapur. La ciutat de l’infinit” (2001) i amb l’exposició itinerant “L’Índia de Vicenç Ferrer”.

Els ingressos generats per la venda de llibres i l’exposició fotogràfica, juntament amb els donatius de particulars i empreses, va fer possible la inauguració del Centre Ortopèdic de Kadiri. Aquest centre serè un ajut importantíssim per alleugerir el sofriment dels discapacitats de la zona, que, maleuradament, són moltíssims. Això ens omple de satisfacció i ens emocionem en recordar la placa commemorativa que presideix el centre i en la qual es llegeix: “Inaugurat i finançat per Foto-Film Calella. Dedicat a tot el poble de Calella”

2003 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Kalella dels alemanys” (Treball de recerca)

2002 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Descobrint la Calella dels anys 50. Fotografies de Heidi Fink” (Treball de recerca)

Així era la Calella dels anys 50, la que van descobrir els primers turistes alemanys que van arribar a la nostra costa. I així la va veure una turista alemanya amant de la fotografia que amb la seva càmera va captar una moments irrepetibles i uns indrets que el progrés transformaria amb els anys.

(Extracte de fotografies de l’exposició):

2001 – Exposició itinerant “Anantapur: L’Índia de Vicenç Ferrer”

(Extracte del text del catàleg de l’exposioició realitzada a l’Ateneu Caixa Laietana de Mataró el novembre del 2001):

Aquesta exposició sobre Anantapur és l’apassionant obra col·lectiva dels expedicionaris de Foto Film Calella que el 25 de gener de 2001, van marxar cap a les llunyanes terres de l’Índia amb l’esperit de conèixer i divulgar una enorme tasca social.

Després de seleccionar més de 10.000 fotografies i més de 40 hores d’imatges en moviment, els membres de Foto Film Calella volen fer-nos partícips del gran projecte del Rural Developement Trust (Consorci per al Desenvolupament Rural) que va crear Vicenç Ferrer a l’Índia, l’any 1969, poc després d’abandonar l’ordre jesuïta. (…)

Les imatges d’Anantapur 2001 volen donar a conèixer una acció sicial de gran abast per millorar les condicions de vida d’una regió de pobresa extrema. Una acció social especialment orientada a l’educació, la sanitat, l’ecologia, l’habitatge, les dones i els disminuïts.

(Extracte de fotografies de l’exposició i el llibre Anantapur, ciutat de l’Infinit. L’Índia de Vicenç Ferrer):

2000 – Fira de Calella i l’Alt Maresme: exposició “Calella… ahir. Recull d’imatges d’en Josep Gelmà” (Treball de recerca)

En aquest recull d’imatges del prolífic fotògraf Josep Gelmà, hi trobareu aquell regust d’espontaneïtat que fa possible reviure, amb la sola visió de les imatges, un passat no pas tan llunyà per molts de nosaltres, i que duu una vella olor de pa amb vi i sucre, que ja teníem oblidada i que solament hem pogut experimentar de nou, tot traient la pols dels vells i nostàlgics clixés de vidre d’aquest arxiu fotogràfic.

(Extracte de fotografies de l’exposició):

1997 – Exposició “Jeroni Martorell”


1996 – Exposició “Marroc”

Casablanca, Marrakech, la diversitat d’ambients a la plaça Yemma el Fna, (…) Un intent de conversa mitjançant la fotografia, entre gent que no parlem la mateixa llengua ni tenim la mateixa cultura ni compartim el mateix ordre de prioritats.

En aquesta mostra hi veureu, però, l’esforç de tot un equip per fer-hi una aproximació i fer arribar a l’espectador tot el sentiment, tot l’impacte i les sensacions que aquella terra i la seva gent, varen gravar en la nostra imaginació fotogràfica.

(Extracte de fotografies de l’exposició):

1996 – Exposició “Calella i la Sardana”

1995 – Exposició “Imatges poètiques”

1993 – Llibre i exposició “Retrats a mida”

“Una vegada més Foto-Film Calella ens torna a sorpendre amb una exposició que, com el seu nom indica, “Retrats a Mida”, ens dóna comptes del perfil d’uns calellencs que per diverses raons són allò que en diem personatges populars. Les imatges, fruit d’una tècnica apurada, esdevenen un apunt important per a la història de la Calella contemporània, on Foto-Film d’ençà 27 anys ve aportant tota mena de fotografies en les quals, a més del plaer visual que produeixen, venen a engrossir l’arxiu de la història local.

La gent de Foto-Film un cop més han estat a l’alçada del requeriment que els hi fa la Fira, en definitiva que els hi fa la ciutat, la de ser testimonis de la seva, de les seves persones, de, -en defintiva- la seva història.”