Cinema 9,5

Foto-Film Calella va néixer amb el cinema. Els primers passos de l’agrupació foren de la ma del més antic dels formats: el 9,5. Amb aquest format i amb tots els altres “amateurs” vigents l’any 1966 – doble 8 mm, Super 8, Single 8 i 16 mm- es dugueren a terme els primers festivals de cinema de Calella organitzats per la nostra entitat, als quals i participaren els més importants cineastes d’aquella època.

El mercat del col·leccionista de cinema 9,5 té lloc cada any durant el Festimatge

El cinema ha estat doncs el primer i el més antic exponent del treball de Foto-Film Calella. Ara, dintre el Festimatge -el festival de la imatge a Calella-, hi tenim la Trobada Internacional de Cinema 9,5 -única en tot l’estat espanyol-, el Trofeu Torretes de Curtmetratges -amb un apartat especial dedicat al Mar-, i altres activitats com ara tallers per a les escoles, cinema de recerca, de divulgació científica, marató d’imatges en moviment, col·laboracions amb la Filmoteca de Catalunya i la Cinémathèque Euro-Régionale Institut Jean Vigó de Perpinyà, el mercat del col·leccionista i altres manifestacions on el cinema és el principal protagonista.

A nivell d’entitat anem produint, regularment, documentals sobre la història de la nostra ciutat i curtmetratges originals, on el treball d’equip és l’excusa principal per moure tot un interessant grup de gent entusiasta del cinema.

Foto-Film Calella s’ha convertit en una entitat de referència i un veritable centre cultural de la imatge en general i de la cinematogràfica en particular.

Detall d’una de les projeccions de cinema 9,5

Trobada Internacional

En el marc del Festimatge – Festival de la Imatge a Calella, se celebra la Trobada Internacional de Cinema 9,5, un esdeveniment anual que renueix a aficionats i entusiastes d’aquest format de cinema d’arreu d’Europa. La trobada inclou una sortida cultural a algun indret de les nostres terres, concurs i projecció de films rodats en 9,5mm i el Mercat (no professional) del Col·leccionista, un lloc on es pot trobar tota mena d’objectes, tant maquinària com pel·lícules, cartells, llibres… tot relacionat amb el cinema, però especialment en el format 9,5.

Per a més informació sobre la Trobada Internacional de Cinema 9,5 d’enguany, podeu consultar la web del Festimatge:

Creu de Sant Jordi per a Santiago Marrè

L’any 2018 el president honorífic de Foto-Film Calella va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a l’incalculable valor de la seva tasca de creació, recerca, conservació i divulgació d’imatges cinematogràfiques històriques, de gran interès per al patrimoni audiovisual de Catalunya. En una entrevista Ràdio Calella TV, Marrè va dir que voldria que el seu treball de recopilació de documents històrics fossin divulgats i exposats a Calella.

Santiago Marrè Rep de mans del MHP Quim Torra la Creu de Sant Jordi 2018

El calellenc Santiago Marrè en aquesta mateixa entrevista ha explicat que la seva passió pel cinema històric va néixer a partir de la descoberta d’un projector del sistema amateur Pathé Baby amb el qual va començar a recuperar cinema amateur familiar. Espera que el seu treball tingui continuïtat i ofereix els documents que conserva a casa i a la seu de Foto-Film Calella perquè siguin exposats al públic.

Marrè, que en l’actualitat s’encarrega d’organitzar les Trobades Internacionals de Cinema 9,5 i el Mercat del Col·leccionista, ha revelat que l’ex conseller de Cultura Lluís Puig Gordi li va comunicar fa uns mesos que el Govern volia concedir-li la Creu de Sant Jordi, que finalment es va aprovar ahir amb la consellera Laura Borràs al capdavant de Cultura.

Medalla d’Or de la UNICA pel calellenc a Santiago Marrè

Marrè rebent la Medalla d’or de la UNICA 2013

El guardó reconeix la seva tasca en favor de la difusió, durant més de quaranta anys, del format 9,5mm, el primer format cinematogràfic amateur.

Dins aquest marc, la nostra acció, el festival que celebrem a Calella és conegut arreu d’Europa amb la seva profussió dins diverses publicacions internacionals, formant part de l’oferta turística de la nostra ciutat.

Enguany, un fet que m’ homple plenament és la concessió de la medalla de la U.N.I.C.A (Unión Internationale de Cinema Non Professionel) en reconeixement a la tasca portada a terme durant aquests anys de recerca del format degà.

Dins aquests 40 anys s’ha rebut el recolzament de companys de l’entitat i d’altres puts de ls nostra geografia i, molt especialment de dos  grans amics que ja no tenim entre nosaltres, en Pere Català i Roca i en Salvador Baldé i Oller que han animat a que no defallis el projecte que celebrem i que enguany si uneix el senyor Josep M. Queraltó, extraordinari col.leccionista,i bon amic, que aporta una magnífica exposició de material de cinema. S’ha aconseguit que aquest format, el 9,5mm, sigui vigent i Calella n’és testimoni. A tots moltes gracies!

Commemoració dels 40 anys de Trobades Internacionals de Cinema 9,5 a Calella 1974 – 2013

Ja fa quaranta anys que en Santiago Marré, amb la seva tossuderia va encetar, assessorat per Pau Vilar del Club 9,5 de França, les Trobades (que inicialment s’anomenaven Certamen-Trobada) Internacionals d’aficionats al Cinema 9,5, aquest format de cinema que és el més antic dels sub-estàndards. Abans però ja hi havia a Calella una llavor sembrada, també per en Santiago, que donava el seu fruit cada any: els Certàmens de Cinema Amateur de les antigues Festes de Primavera. El local de la “Organización Sindical de Educación y Descanso”, era la plataforma de llançament.

Calella, Foto-Film Calella, va escollir aquest fenomen que durant els primers anys ens semblava, als que ho veiem des de lluny, una reunió nostàlgica de persones grans que feien una trobada per “jugar” amb les pel·lícules de cinema, com ho podrien fer els nens petits d’avui en dia amb tota mena d’aparells digitals. Però de fet no era cap joc.

Trobar-se cada any per parlar, fer una mercat, comprar i vendre material, fer un concurs de films projectats directament en el seu format original, 9,5, es va convertir en un esdeveniment important a tots els nivells. La generalitat feia una aportació per mantenir viu aquest esdeveniment que era i és únic a tot l’estat Espanyol.

Des d’Anglaterra Ted Smith hi donava un cop de mà traslladant al seu país tota la informació de les Trobades a través de les seves cròniques a la revista “9,5 Magazine for the 9,5mm Cine Enthusiast”. En Ted ha estat sempre un dinàmic, divertit i bon company que ha animat les trobades amb el seu somriure i bon humor.

L’any 1988, Calella va acollir la “Trobada Europa ’88” que fou un èxit complert d’assistència i participació. S’hi aplegaren Josep Maria Forn i Antoni Kirschner en representació de la Generalitat, la qual cosa va donar un bon recolzament a les Trobades. També cal destacar la visita, en diferents edicions, de persones representatives del món del cinema i la cultura com Miquel Porter, Pere Català i Roca, Antoni Giménez, Tomas Mallol, Josep Maria Queraltó,… Cal destacar la visita el 2008 dins la Trobada Europea del President del Club 9,5 de França.

Dintre del Festimatge continuen, any rere any, aquestes mítiques Trobades que, possiblement més aviat o més tard, seran motiu d’ampliació i renovació per tal de poder continuar contribuint amb tot allò que de interessant aporten a l’apartat de cinema del Festival.

L’any 2013 celebrem el 40è Aniversari d’aquestes trobades… Enhorabona. Amb aquest motiu, Foto-Film Calella té la intenció de realitzar un petit recorregut documental per tots aquests anys d’existència, on hi quedi reflectida la trajectòria d’aquest format, tan nostàlgic com imprescindible dins la història del cinema, i també dins les activitats de la nostra entitat. (Text: JMCM – Foto-Film Calella)

Butlletí: “9,5 l’informatiu”