48 Lliga Social de Fotografia 2020-2021

Resultat 2a entrega

“Comentaris sense malícia”, de Xavier Rigola

Nova entrega amb tema obligat: “Foto en Blanc i Negre”. No ens hem trencat massa el cap trient un tema obligat, és una mica com un “quiero y no puedo” des de la meva opinió, però bé vaja, cal estar a totes les batalles.

Interessant reunió telemàtica amb 16 persones, crec que no està gens malament i aprofito per engrescar als que encara no hi participen perquè ho facin, és divertit i així conversem sobre fotos, confinats o no.

Dins dels temes tractats, l’enquadrament de la foto de l’Arenaza va portar força polèmica, una foto d’estudi, d’una noia negra que es recolzava amb una espècie de tamboret en un equilibri real que feia que el fons estigues totalment inclinat. Hi havia qui deia que feia molt de mal i d’altres que no, que era una bona pensada i que feia que la foto fos més agosarada.

Em va agradar la foto d’en Xavier García, un dibuix sobre un tronc d’arbre que feia una veritable sensació de tres dimensions.

Els paisatges d’en Quico i l’Escarmena eren de 10, però ha semblat que a un dels jurats no li agradaven massa els paisatges i els hi ha donat una puntuació molt baixa, ja passa, tot el que no sigui retrat ho té molt difícil amb aquest tema, són pocs els jurats que s’atreveixen ….

Els aiguamolls d’en Pere Bou eren també molt macos, però el cel presentava algunes mancances. Igualment el far d’en Jordi Lopez tot i estar molt ben fet tenia una part a primer terme que li feia perdre interès.

Força estona es va parlar sobre com calia compondre la foto d’en Rossend Ribas, una foto aparentment simple d’un noi assegut a la sorra i llegint un llibre amb àrab, la discussió va sortir pel fet de si calia llegir-la de dreta a esquerra o d’esquerra a dreta, doncs era clar que era un tema àrab (i els àrabs llegeixen de dreta a esquerra), crec que va ser una discussió ben portada i molt interessant.

En Fillat va presentar una foto curiosa sobre un carrer possiblement del Rabal de Barcelona on hi havia una bonica fuga tot aprofitant la vorera, el que va portar certs comentaris sobre si calia treure altres elements que eren al primer terme i potser diluïen la història que volia explicar. Cosa que també li passava a la foto d’en Francisco Rojas, una visió d’una carretera que arribava a unes muntanyes, a mi m’agradava, però amb un altre enquadrament podria estar millor.

Ara demano perdó per no haver parlat de cap foto de retrat d’estudi, han guanyat perquè eren bones i eren perfectes de llum i tractament. Ja n’he vist masses i fora d’acceptar que són molt ben fetes, no em diuen res. Les respecto molt, però habitualment no hi ha aventura.

Fins a la pròxima entrega.

Resultat 1a entrega

Foto: Carmen Conde, guanyadora de la 1a entrega de la Lliga 2020-21

“Comentaris sense malícia”, de Xavier Rigola

Tornem a començar, una nova lliga, un nou repte i un COVID que sobrevola tot com un rapinyaire que ens fa canviar els nostres “modus” de vida, què hi farem.

La primera entrega ja ha sigut totalment virtual, no hem pogut compartir de cara a cara els nostres pensaments sobre les fotos presentades, però cal ser positius i optimistes. Tal com ja teníem previst, hem anat enviant les fotos per mail i hem pogut fer  un comentari via ordinador amb 15 dels 31 participants d’aquesta entrega. Crec que ha estat molt positiu i m’agradaria engrescar a més gent que s’anés afegint en pròximes entregues, sembla que això va per llarg.

Faig un petit parèntesi per dir que si algú es vol afegir i no va rebre el mail amb el link a la sessió que per favor m’ho faci saber al meu mail (xrigola@hotmail.com ); d’aquesta manera a la propera entrega que serà el divendres dia 13 a les 22 h. ja li faria arribar.

Tornant ja al comentari pròpiament dit he d’estar d’acord amb el veredicte dels tres jurats, per mi la foto de Carmen Conde és una de les millors, ben treballada i amb una ambientació molt reeixida.

Després ja començo a no estar tant d’acord amb el veredicte, no perquè les fotos no siguin bones sinó perquè des del meu punt de vista, únicament veig un veredicte on la tècnica és  el que es valora. Crec que les idees ben executades també han de tenir valoració.

Si donem un cop d’ull a les fotos presentades em va agradar un paisatge d’en Jordi López, simple, en blanc i negre però amb idea, que representa un moll en un llac.

La foto d’en Botey, un retrat d’un gos humanitzat és també un bon treball i amb molta idea.

Com a reportatge, la foto d’en Pere Bou sobre uns ciclistes al costat del far m’agrada per “ l’enquadre “ i el sentit de profunditat.

El paisatge d’en Escarmena és molt interessant per la feina de postproducció que porta.

No entenc la valoració de la foto de Rojas, pel meu gust una mica massa sobrevalorada, on un cérvol feia més nosa que servei, però amb molt bona atmòsfera. Ni la baixa valoració a la d’Escudero on una barca varada en un llac no es mereixia aquesta puntuació tan baixa en comparació amb altres fotos presentades. Un cop més aquell vell adagi que es diu al Foto-Film que “dos pits ja valen dos punts” s’ha posat en evidència. ( Perdoneu la desbarrada).

Fins a la propera entrega on el tema obligat és: FOTO EN BLANC I NEGRE

Salut abans que tot, ara més que mai.

Xavier


Bases de la 48 Lliga Social de Fotografia 2020/2021

PARTICIPANTS

Els socis de Foto-Film Calella

MODALITATS

Paper/Digital: Totes les obres presentades hauran de ser inèdites a la Lliga. Caldrà presentar les obres en AMBDÓS formats obligatòriament

TEMÀTICA

La temàtica variarà segons les entregues (en l’apartat de dates s’especifiquen convenientment )

MIDES

 • Paper: Imatge fotogràfica lliure. Presentades en un suport rígid de 40×50 i sense emmarcar.
 • Digital: Com a màxim un dia abans del dia del lliurament, caldrà que envieu per mail a foto@fotofilmcalella.org la vostra foto: en format jpg, amb una resolució a 72 ppi amb la mida del cantó més llarg de la foto no superior a 1600 píxels.

Amb aquest fet és dona per entès que pot ser publicada a la plana WEB de FFC.

IDENTIFICACIÓ

El nom de l’autor al dors de les obres i al mail.

ADMISSIÓ

 • Paper: Rigorosament a partir de les 22 hores fins a les 22,30 h.
 • Digital: Rigorosament Un dia abans del lliurament a foto@fotofilmcalella.org

JURAT

La puntuació final sortirà d’acord la mitjana dels 2 valors següents:

 • Valors donats pels jurats presencials a l’entrega (que puntuaran totes les fotos en el format paper mentre es fa el comentari comú d’aquestes, projectades). Aquests jurats presencials es formaran per sorteig a cada entrega, seran 3, puntuaran de manera privada i el seu veredicte no caldrà ser comentat per ells mateixos, si no ho volen fer. No puntuaran les seves pròpies fotografies, les quals tindran el mateixos punts que els hi doni el jurat extern.
 • Valors donats per agrupacions de fora i dins de Catalunya a les que s’enviaran les fotos digitalment.

Es començarà a fallar a partir de les 22,30 h. (Preguem màxima puntualitat)

EXPOSICIÓ

Les fotos en paper, podran ser retirades després de cada veredicte, però segons el calendari del curset podria ser que quedin a l’entitat degudament protegides mentre es faci el curset de fotografia

LLIURAMENTS:

Tots els segons DIVENDRES de cada mes:

 • 09-10-2020 tema: Lliure
 • 13-11-2020 tema: Foto en Blanc i Negre
 • 11-12-2020 tema: Lliure
 • 08-01-2020 tema: Foto en Color
 • 12-02-2020 tema: Lliure
 • 12-03-2020 tema: Foto de Paisatge
 • 09-04-2020 tema: Lliure
 • 14-05-2020 tema: Foto de Retrat

PREMIS

Tindran premi:

 • A) Per ordre de millor puntuació, i fins a un 10% del nombre total de participants.
 • B) Els guanyadors de cadascun dels lliuraments. (Entenent que dins d’aquest apartat únicament es pot rebre un premi independentment del nombre d’entregues guanyades.)

Per poder optar a premi cal haver presentat foto a TOTES 8 entregues. Els premis no són acumulatius, si bé seran mencionats a la placa que així ho proclami .

ALTRES

 • 1) A partir de les 22:30 es procedirà a la projecció en format digital d’obres perquè els assistents que vulguin, puguin participar activament amb les seves opinions, comentaris i valoracions. Tot recordant que el que es pretén és conèixer els detalls de la tècnica o les ideés que hi ha darrera de cada obra.
 • 2) La puntuació final de la lliga sortirà de la suma de cada una de les 8
 • entregues.
 • 3) En el cas que pel tema COVID no es pogués fer l’acte presencial, els lliuraments serien solament digitals, la puntuació seria únicament la del jurat exterior i es faria, el mateix divendres d’entrega, una sessió telemàtica conjunta on es podrien comentar totes les fotos. La informació i aplicació d’aquestes noves instruccions, es donarà a conèixer mitjançant un document que serà enviat a Googlegroups.Tota la informació referent a aquestes instruccions, es donarà a conèixer, pertinent a com cal fer tot això s’aplicarà mitjançant d’un document que serà enviat a Googlegroups.
 • 4) El fet de participar en aquesta Lliga implica l’acceptació d’aquestes BASES.
 • 5) L’entitat organitzadora, FFC, resoldrà tots els casos no previstos.