Foto Film Calella

45 Lliga Social de Fotografia 2017/2018


>> Bases de la Lliga 2017-18 (PDF)

Lliurament num. 8

1 Puntuació 8e lliurament (Final)

Comentaris sense malícia (per Xavier Rigola)

Com totes les coses la nostra lliga també ha arribat a la fi amb una entrega de temàtica lliure i amb un jurat presencial , un vell amic de l'entitat , que feia molts anys que no venia a fallar, Diego Pedra. Per qui no el conegui val a dir que va guanyar un Torretes fa ja més de 20 anys. Però que encara està plenament en forma i va presentant obres al Torretes actual, amb bon reconeixement.

Ja posats en matèria la valoració externa aquest cop ha seguit merament uns criteris personals, de pulcritud en la feina i composició de l'obra. Així va empatar com a millors les fotos d'en Buch, Marco i Escarmena, les tres en BN i d'estudi , també al meu criteri molt ben fetes. En quant a la resta, les va anar explicant amb més o menys fortuna però amb criteri. Així que després del seu veredicte i a l'ajuntar el nostre, en JOAN BUCH ha estat el guanyador d'aquesta Lliga. MOLTES FELICITATS.

Referent a les altres obres presentades, he de remarcar un preciós paisatge de Quico Guevara, amb color i uns tons pastels molt acurats: m'agrada també la rauxa que donava la foto d'en Miquel Bayo, una noia en un bosc que no et deixava indiferent. He de remarcar la foto d'en Botey , una simple escala d'un interior d'una casa, amb un tractament dels grisos molt ben feta.

És curiós com passen les coses, fins aquesta entrega Carmen Conde anava davant i les fotos que havia presentat, pel meu gust havien estat de molta alçada, però justament aquesta entrega ha presentat una foto, que no ressaltava en res, era un retrat d'estudi en color, però no enganxava ... I el que és evident és que a en Joan Buch no se li pot deixar cap avantatge perquè ha demostrat ser un tot terreny, de les 8 entregues n'ha guanyat 5, i d'aquestes 5 hi ha les 3 de tema obligat, el que demostra que domina molts àmbits fotogràfics.

Ara tocaria fer un resum d'aquesta lliga. Jo diria que el sistema de votació ha etat força encertat, ja que ha permès mantenir un frec a frec fins al final el que ha mantingut un cert "suspens". La incorporació d'aquesta mena de temàtiques obligades, crec que ha funcionat prou bé, no han estat rares i la gent ha anat treballant per assolir uns bons resultats.

Cal ser crític amb nosaltres mateixos, penso que estem en un punt on a tots ens caldria una mica de reciclatge de Photoshop, per avançar en l'assoliment d'obres més ben acabades, ja que he vist algunes bones idees que per manca de tècnica no han brillat com calia. Un cop més demanaria a qui en sap que ensenyi a qui no en sap.

I doncs fins aquí aquests "comentaris" que no han volgut trepitjar cap ull de poll a ningú, únicament expressar el que penso particularment. Com sempre si hi ha algú que s'ha vist ofès demano disculpes, no ha estat volent.

A tots us desitjo un bon estiu i que tant de bo l'any vinent siguem més els que presentem obres a la Lliga . Fins aviat.

Xavier

Lliurament num. 7

1 Puntuació 7e lliurament

Comentaris sense malícia (per Xavier Rigola)

Nova entrega on el tema era obligat: " ESPORT" i val a dir que per la meva opinió ha quedat clar que no som fotògrafs esportius, he trobat a faltar més imatges impactants. Potser és veritat que tots tenim a la nostra ment aquelles fotos tan fantàstiques relacionades amb l'esport... He de reconèixer que al temps de comentari de grup hi ha hagut comentaris variats i amb criteri, però sempre des de la visió dels fotògrafs no esportius.

Així jo diria que hi ha dos tipus d'imatges , la primera seria les que podríem anomenar "clàssiques" com serien les obres de Botey, Comes, Rigau i una segona que serien així com mes "conceptuals" entre les que posaria les d'Escudero, Pere Bou i Robert, on la idea va per sobre de la imatge. Jo particularment sóc mes dels conceptuals però cal que hi hagi gent per tot. Ami la d'Escarmena, una imatge d'una carrera de bicicletes agafada des de un angle molt estudiat de forma que aconseguia una curvatura que donava molta profunditat, m'agradà molt. La d'en Buch, una imatge en BN d'un partit de basquet amb cadira de rodes , que a la fi ha guanyat, crec que ho ha fet amb justícia, està molt ben pensada, ben feta i millor resolta, res a dir és molt bona.

Cal remarcar com a curiositat que una de les idees que més van ser debatudes en la projecció va ser com es podia fer una foto d'una carrera d'aquestes anomenades urbanes, si calia agafar uns enquadres més clàssics per donar profunditat a la imatge, o era millor agafar uns enquadres més agosarats a força de tallar parts de la figura dels corredors, exemples d'ells els teníem en aquesta entrega això la d'en Comas seria del primer bloc, mentre que la d'en Bayo seria del segon. He de dir que una de les que més em va agradar era la de Pere Bou, una imatge de Pàdel utilitzant la xarxa com a direcció de fuga, una bona idea.

No puc deixar de comentar l'obra d'en Robert, i dic "obra", perquè a la versió paper ha posat un "paspartús" que quedava totalment integrat a la foto, de manera que semblava que les motos de la imatge havien passat per sobre del paspartú... una bona idea i molt efectista, però no ha aplicat la mateixa idea al fitxer digital, cosa que ha anat en decrement de l'obra i ha perdut originalitat.

Ja únicament ens queda una entrega, així que ens toca fer el darrer esforç per quedar més o menys ben posicionats ... O no. Fins el divendres de l'entrega.

Xavier

Lliurament num. 6

1 Puntuació 6e lliurament

Lliurament num. 5

1 Puntuació 5e lliurament

Comentaris sense malícia (per Xavier Rigola)

Ja hem passat l'equador d'aquesta lliga i la cosa pinta força bé, no tenim gaires desercions i per la contra tenim noves incorporacions que pugen a carro un cop feta ja la sortida, anem bé !!! Val a dir que les entregues són força animades, hi ha molta gent i bon ambient crec que això ens ha d'animar a convidar d'altra gent que pugui també estar interessada, tots fem Foto-Film. Bé, un cop feta aquesta arrancada reivindicativa anem per feina.

Nova entrega amb tema lliure aquest cop. Es nota molt que s'acaba de fer un curset al nostre estudi. Moltes més "fotos d'estudi" que l'habitual, de fet el tema de "bodegons humans" sembla tenir molt interès a la nostra entitat: 18 fotos d'un total de 37 quasi el 50%; la resta: 7 paisatges, 2 de natura, 8 street view i la d'en Escudero que després hi tornaré breument.

Les guanyadores aquest cop són: la d'en Botey, un retrat en BN de la seva néta amb un barret de militar amb molta expressió e impecable tècnica i la de Carmen Conde, també un retrat d'una dona gran asseguda davant d'una taula, però amb una expressió d'allò més ben trobada i amb un color que acaba d'arrodonir l'atmosfera, per mi una gran foto, de les millors que li he vist.

De la resta de "bodegons humans" hi ha de tot, per mi a destacar la foto d'Angie Pascón, un retrat en BN d'una senyora gran, l'única on la llum semblava venir d'un mòbil. Aquesta foto va portar força polèmica a l'hora de la projecció perquè hi varen haver opinions de tota mena sobre la seva composició. Particularment crec que és un bon estudi de llums / ombres per aconseguir un fi , el de crear una atmosfera intimista al retrat.

Un altre que em va agradar va ser la d'en Quico Guevara, un retrat en BN d'allò més tradicional, però el podríem aparellar amb el retrat de la Gioconda passat al temps actual, tota harmonia i senzillesa, de vegades poc fa molt.

Dels "street view", vull ressaltar la magnífica foto d'en David Rigau, una imatge en BN d'una plaça, amb un contrallum, on juguen uns nens al ben mig de l'aigua , ja n'havíem vist alguns altres, però jo crec que aquesta és la millor, té ritme, composició i una idea de fotògraf d'allò més envejable. Crec que a tothom li va agradar molt pels comentaris.

Dels paisatges, he de remarcar la d'Escarmena, un paisatge en BN on com a tema central hi ha una casa de pagès. Simple, ben feta i maca. De fet si em diuen que és una foto de fa 50 anys m'ho podria creure perfectament. Aprofito per remarcar que moltes de les fotos que es feien abans encara tenen vigència, sobretot si són bones.

De les fotos de natura no en parlaré, crec que ningú se les mira ni perd el temps, no interessen... De vegades no pensem que fer-les és més complex que molts dels "bodegons humans", però aquí les models no ensenyen pit ni porten "tatoos" ...

Per acabar i tal com ja he dit abans vull parlar de la foto d'Escudero, una "rara avis", una foto d'un edifici que amb l'ús del fotoshop l'ha modificat de forma que una part era foto i l'altre era com un dibuix, l'efecte per mi era d'allò més impactant. A mi m'agrada molt, era quelcom nou, que potser no havíem vist mai, el resultat ha estat molt interessant . Al moment de la projecció tothom feia càbales per com es podia fer o com l'havia fet, al final l'Escudero ho va explicar amb la bonhomia de qui explica una cosa perquè els altres puguin aprendre, gràcies Josep Lluís, això és fer-nos avançar.

I arribat a aquest punt, únicament em queda donar-vos a tots un calbot!!! SI ENS HA AGRADAT TANT, PERQUE NO L'HEM PUNTUAT MOOLT MÉS!!!!, som uns "caguetes" no ens atrevim a fer créixer les bones iniciatives, les coses noves i ens aferrem a allò on estem còmodes... Una pena. I això també va pel jurat de fora que li ha donat un pal d'aquells que fan por...

Tant de bo a la propera entrega que va de CREATIVITAT ens deixem les idees ancestrals a una caixa de sabates i fem quelcom que valgui la pena recordar...

Fins a la pròxima entrega.

Xavier

PS: no sóc ningú per donar calbots, però de tant en tant a un també li agrada mirar ben lluny.

Lliurament num. 4

1 Puntuació 4t lliurament

Comentaris sense malícia (per Xavier Rigola)

Un nou lliurament amb temàtica obligada: aigua . Crec que ha estat un encert això dels temes obligats, en aquesta entrega he vist que en general la gent també n'està d'acord, els comentaris eren positius.

Aquest cop les obres han sigut enviades a l'Agrupació de Guadalajara.

Si mirem una mica la seva puntuació, podem veure que per ells les millors han sigut d'en Buch , la d'en Rigau i la d'en Pere Bou . Com a comentari, únicament en la d'en Buch coincideix amb les nostres. Podríem dir que el seu veredicte s'ha decantat principalment amb fotos de paisatge. Res a comentar, tothom opina com vol. Des d'aquí els hi agraïm l'esforç.

Per mi el paisatge marí d'en Rigau em sembla una de les millors en aquesta entrega. Una marina molt ben composta i amb unes llums realment molt maques. Crec que en la projecció d'imatges tothom hi va estar d'acord. Després a les nostres valoracions no es va demostrar així, però com sempre la llibertat de vot abans que res.

He trobat fotos que m'han sorprès per la seva creativitat, la primera la d' Angie Pascón: un reflex sobre aigua d'un pas de vianants, fet en BN. L'altre la d'en Marco: unes gotes que semblaven cèl·lules, també en BN. La d'en Colomer: una foto en color d'un efecte d'aigua sobre un vidre i finalment la d'en Escalé, també un reflex d'una pinzellada de color entre pedres mullades. Bones idees.

Val a dir que hi havia paisatges molt ben fets com la d'en Buch o en Quico, fotos que no em faria res de tenir-les penjades a casa meva. Perfectes en l'execució.

Poques coses més a ressaltar aquest cop en els comentaris, per mi una de les entregues amb més nivell , unes et podien agradar més que d'altres, però en general m'han agradat totes les que veritablement l'aigua era el tema principal.

Fins a la pròxima entrega. Feu bones fotos

Xavier

Lliurament num. 3

1 Puntuació 3r lliurament

Comentaris sense malícia (per Xavier Rigola)

El jurat han sigut els companys de Sant Feliu de Guíxols: Quim Bigues; Jordi Gallego i Joan Vicens, que han votat per separat i el resultat final del jurat exterior ha sigut la mitja de les tres. Crec que han coincidit força amb la nostra votació als llocs davanters excepte amb la d'en Botey que la consideren la millor.

Si hages de dir alguna cosa, potser diria que sembla que les fotos en Blanc i Negra tenen una millor puntuació que les de color, de fet totes les guanyadores ho són. Pot ser una coincidència, però en general és un fet. Particularment crec que sempre és més difícil fer una bona foto en color que en BN, ja que la de color té molts més variants que et poden penalitzar, però això és una opinió molt personal.

Un darrer apunt que va sortir el dia de l'entrega, i que no m'agradaria que restés oblidat, és el fet que tothom presenta el que vol i segurament al moment de triar quina presenta hi entren moltes variables tant de tipus tècnic com de tipus emocional, i d'entre aquestes el fet d'haver gaudit en fer la foto segur que té molt de pes. Per això de vegades, i n'estic segur que amb la millor de les voluntats, es fan comentaris que únicament pretenen donar a conèixer opinions personals, que sempre són molt particulars i que entenc volen ajudar a donar a conèixer punts de vista que tal vegada l'autor no ha vist o no ha reflectit en l'obra, però mai pretenen "assentar càtedra".

Dit això, recordar-vos que la entrega següent és tema obligat: Aigua

A reveure

Xavier

Lliurament num. 2

1 Puntuació 2n lliurament

Comentaris sense malícia (per Xavier Rigola)

Nova entrega amb el tema "Street photo" com a tema obligat, moltes expectatives al respecte pel fet que vulguem o no, per molts significa fer un tipus de foto a la qual no hi estan massa avesats.

Del meu punt de vista, crec que ha anat molt bé. La gent ha treballat força i amb més o menys fortuna se n'han sortit prou bé. Com sempre unes fotos et podran agradar més que d'altres pel sol fet que unes imatges et poden agradar més que d'altres , però això no va lligat al tema que ens ocupa.

No vull entrar a polemitzar sobre la definició de "street photo", per mi és aquella foto que expressa una història on hi entra la petja humana dins una ciutat/poble i basant-me en aixó es fonamenta el meu comentari.

Ja posats en matèria pel meu gust jo destacaria la de Carme Conde, que al jurat extern també ha agradat molt, una vista de l'interior d'una estació de metro, en color i amb un efecte de moviment tan en el metro com a les persones i una línia de fuga que aporta una gran sensació de profunditat. Per contraposar-ho faria esment de la foto d' Escarmena, feta en BN, també amb la mateixa temàtica d'estació de metro, però totalment diferent, totalment parada, totalment simètrica... però molt ben feta. Les dues poden explicar una història, potser simple però interessant.

Si hem de contraposar fotos la d'en Puche, un parell de venedors de diaris disfressats com venedors de començament de segle passat, la contraposaria amb la de Miquel Bayo, que era un grup de joves que es mullen al mig d'un carrer. Les dues són grups de gent que presenten una història de moviment i brogit. Potser la de Puche té algun error de composició, però són per mirar.

Finalment amb aquests jocs de contraposició la foto d'Escalé i la d'en Santarén diria que han tingut la mateixa idea, la de deixar en l'anonimat a la persona pel fet únicament de fotografiar la part inferior del cos. El primer en el moment que una noia passa per un pas de zebra jugant amb les línies i color i el segon un grup de gent passejant per un carrer de llambordes però jugant amb unes línies de sol/ombres, potser una mica difícil de llegir, crec que això explicaria la seva baixa puntuació. Referint-me a la d’en Santarén, de vegades la idea és bona, però la resolució no és la correcta.

A mí, com ja vaig dir en l'exposició en comú, em va agradar molt la foto d'en Marrè, molt simple, però ell va saber veure una història interessant que es creava entre dues estàtues que parlaven d'una tercera i que podríem anomenar "xafarderia"... Hi havia història i ell l'ha sabut trobar i representar, clar que calia mirar la foto, no tan sols veure-la....

Al moment de la projecció, potser la foto que va fer més polèmica va ser la d'Aina de Castro, on una foto d'una estació de tren al ben mig de la boira amb uns molt lleus tons de grocs donaven pel meu gust una atmosfera d'allò més ben assolida. Va donar molt de si a l'hora d'opinar sobre si calia o no fer-la totalment en BN, de si el BN és més fred i aporta menys sensacions... Hi vàrem estar una bona estona tot opinant sobre aquest tema.

Aquest cop si que sembla que el jurat extern tenia en segons quines fotos uns altres paràmetres de mesura, potser la diferència més gran ha estat en la d'en Jordi López, una plantada d'un castell, feta en BN i agafada des de la part superior... potser no era una gran foto però la puntuació externa l'ha perjudicat molt. Paciència Jordi, ens passa a tots de tant en tant.

Ja per acabar, crec que ha estat una bona entrega i que la gent s'ho ha passat força bé en els comentaris a l'Agrupació. D'això es tracta, parlem de les nostres obres i segur que aprendrem coses que ens faran avançar.

Fins a la següent entrega.

Salut

Xavier

Lliurament num. 1

1 Puntuació 1r lliurament

Comentaris sense malícia (per Xavier Rigola)

Ja hi tornem a ser, la Lliga torna a començar, com a infants que tornem al col·legi després de les vacances d'estiu ens hem acostat als locals de l'entitat, amb aquell "run-run" d'un nou curs on hi ha moltes incògnites a resoldre.. Hi haurà companys nous? Com serà el "profe" ? Tots amb els plumiers nous, els llapis amb punta i segur que més d'un amb bata nova perquè ha fet una crescuda inesperada ... Fora d'aquest començament bucòlic, es veu que hi ha ganes de tornar, l'ambient és molt acollidor i ha ganes de fer coses.

El primer que ens trobem és que hi ha regles noves a la Lliga, hi ha temàtiques obligades a 4 de les 8 entregues , que caldrà capejar com es pugui, particularment crec que són força ben escollides i que poden trencar una mica amb la monotonia que teníem fins a enguany, el temps ens ho dirà.

Un altra novetat és que el resultat final sortirà de la suma de les puntuacions que hem de fer nosaltres i les que doni un jurat extern, que no vindrà a l'entitat, els hi enviarem les fotos informàticament. Això farà que el resultat final de l'entrega no es conegui immediatament ...

Amb la necessitat d'explicar tot això, aquesta entrega ha sigut una mica atípica, diria jo, però en general crec que ha arrencat amb il·lusió!!

Hi ha nous participants i es troben a faltar alguns dels històrics, espero que hagi sigut per oblit que era la primera entrega i s'afegeixin més endavant.

Si mirem les obres presentades, es veu una varietat de temàtiques força interessant, des de les més clàssiques com la d'en David Bou: un retrat d'estudi, que finalment ha sigut la guanyadora, a força trencadores des del punt de vista artístic, com podria ser la d'en Colomer : un paisatge amb una tècnica que semblava una pintura japonesa. En aquest punt no puc deixar de mencionar la d'Aina Castro, una estètica que potser necessita encara polir-se, però que feia temps que no veiem. He trobat a mancar fotos que m'expliquessin una història, ja que la d'en Robert, que semblava que volia ser una història-denúncia no estava ben resolta tècnicament i al final no s'entenia. Tampoc m'ha acabat de fer el pes la d'en Miquel Bayo, una imatge on hi havia una part d'un piano, una part d'una noia nua que estava encarada a una paret. Pel meu gust difícil de llegir. La de l'Aina ja mencionada seria dins aquest grup.

M'ha agradat molt la foto d'en Quim Botey, una ballarina contemporània, fotografiada en varies tomes, unes mogudes i d'altres fixes que totes posades dins la mateixa imatge donaven una interessant sensació.

La foto de la Carmen Conde, un retrat d'estudi d'una noia, en color, clàssic de composició i execució, m'agradava l'ambientació i la mirada, però tenia, segons el meu gust uns errors de composició que segur que l'han penalitzat una mica.

He notat en els comentaris que hem fet de les fotos una mica de manca de participació en el sentit que sempre som els mateixos que diem coses, crec que tothom ha de dir el que pensa, que segur que hi ha opinions ben argumentades i que per manca d'empenta no surten, ens cal encara una mica de pràctica, vinga!!! Expresseu el que penseu, és pel bé de tothom.

A la puntuació final he de dir que no hi ha massa diferència entre la nostra votació i la del jurat exterior, ja anem bé.

Amb la propera entrega comencen ja les temàtiques obligades, serà un "street photo", una foto on cal posar com a tema la presència de l'home en l'ambient urbà, i amb això no vull dir pas que cal que hi surti una imatge humana, sols la seva petja .... Particularment m'hi trobo còmode, totes les fotos hauran d'explicar una història i això a mi m'agrada.

Doncs apa, a treballar!!! Fins a la propera entrega.

Salut

Xavier

Comentari de l'entrega (per Samoc)

Comencem una nova lliga, i ho fem amb bona empenta, 37 participants. També tenim noves bases, amb la meitat de temes obligats, i amb votació compartida entre els participants i un jurant extern. El divendres ja varem estrenar la votació, cal votar de 1 a 5 a totes les fotos, inclosa la pròpia.

Això d’autovotar-se és una mica complicat, pots ser molt generós o molt exigent amb tu mateix i tant pots equivocar-te d’una manera com de l’altra. Finalment es va dir que tothom es votes al màxim i fora problemes.

Les fotos d’estudi i els retrats són majoria, i gaire bé totes de bona qualitat tècnica, la diferencia és sempre la visió del fotògraf i el seu saber fer i saber treure la expressivitat dels models. Els que més m’han agradat són, sense cap ordre, el d’Albert Puche, un retrat d’estudi o un moment d’una actuació teatral, amb un personatge potent d’expressió i d’ambientació, el de la Carmen Conde, per l’expressivitat de la model, la llum i el color del vestit, el d’en David Bou, amb una ambientació, posse i acolorit que li dóna un aire antic, el d’en Joan Buch, amb un model impecable i en el seu paper, el d’en Pere Bou, una noia amb una mena de mocador gran de color vermell amb detalls grocs que li emmarca la mirada, el d’en Quim Sitjà pot ser també un moment d’una actuació, però es també un personatge molt expressiu. La foto d’en Miquel Bayo, un nu d’esquena al costat d’un piano i davant d’una paret, no deixa indiferent, a part d’una bona llum i enfocament, té l’encert d’una gaire bé unitat cromàtica, que va del veig de la pell al marró fosc del piano.

Hi ha algunes fotos que podrien ser foto de carrer que també m’ha cridat l’atenció, com la d’en J.LL.Escudero, que té una bona llum i un aspecte misteriós, la de l’Angie, d’un gondoler esperant clients, té atractiu, però li falta alguna cosa, la d’en Jaume Escalé, d’un personatge, que ven dibuixos, que és una acumulació de retrats, la d’en Xavier Rigola, d’un rodamón assegut sota un aparador amb fotos del Sant Pare que sembla tenir-ne cura.

De la resta de fotos m’atreuen la d’en Colomer, que sembla més dibuix que foto, de fet és una barreja de les dues coses, però crida l’atenció, la foto de ballet d’en Quim Botey, amb una figura estàtica i tres o quatre en moviment al darrera, perfecte de llum i foco, el paisatge amb aigua i cavalls, d’en Joan Carles Marco, perfecte de llum i enquadrament, un altre paisatge, fantàstic, d’en Quico Gavara, d’un llac o aiguamolls amb un cel i una nuvolada impressionant, feta en un blanc i negre impecable, la foto d’en Manel González un paisatge amb arbres i una boira espectacular més un cavall afegit que si no l’hi hagués posat, potser el trobaríem a faltar, també m’ha cridat l’atenció la foto de l’Aina de Castro, un muntatge d’un retrat dins d’un marc, enmig d’un bosc de pins, que tot i tenir alguna cosa en contra, és una bona idea.

I per acabar la foto del mes, que m’ha agradat per la senzillesa i per que juga gaire bé amb un sol color, es la foto de la Carme Viñals.

Samoc