47 Lliga Social de Fotografia 2019/2020

Resultat 5a entrega

Aquí teniu els resultats de la 5 entrega, fins la propera (recordeu que serà tema obligat “autoretrat”)

Resultat 4a entrega

Aquí teniu els resultats de la 4 entrega i els meus … COMENTARIS SENSE MALÍCIA

Ha sigut una entrega amb una bona dosi de reflexions a la vista del que va durar el temps de posada en comú, feia anys que no acabàvem tant tard i després d’haver discutit força i amb passió, cosa que realment m’agrada molt.

Es va parlar de temes molt variats, ja foren merament fotogràfics com d’altres més personals com són el de les diferents maneres que tenim de valorar les fotos en funció de si coneixem o no l’autor. Totes les opinions són respectables i possiblement ningú té una veritat total però el que mai hem d’oblidar és que no som màquines i que el component afectiu sempre hi tindrà alguna cosa a dir.

Si ara tornem als temes fotogràfics, novament vàrem estar discutint sobre bodegons, la forma de col·locació, la il·luminació i les experiències de cada un, aquí no puc deixar de mencionar la passió que sempre té en Rojas, una passió sana i amb vehemència en els seus plantejaments, sempre benvinguda i que sens dubte ens porta a conclusions positives.

Varem també parlar sobre els retrats presentats, tema habitual a les nostres tertúlies si tenim en compte que de 33 fotos presentades 15 eren retrats crus i pelats … Les llums, els enquadraments i les formes de fer-los varen passar pel sedàs del “respetable”, però el més curiós és que les tres fotos guanyadores no són retrats. De vegades penso si als retrats ja els hi estem buscant els detalls més petits per treure puntuació i a altres fotos som una mica més laxes en els seus errors i com “són maques” doncs ja ens va bé …. molts cops en aquests comentaris ja he dit que el fet de comparar pomes amb peres és sempre difícil..

Si he de parlar de les fotos presentades, en general em varen semblar interessants en els seus plantejaments, personalment les que més em van agradar varen ser la d’Escudero, una foto d’una escala en un pati, amb uns colors molt suaus i molt reeixits, la de Rigau, una marina amb un pont, també molt simple, però molt maca i un retrat d’estudi d’Arenaza , on la tècnica d’il·luminació és envejable.

No vull deixar de mencionar la foto de la Glòria, una bicicleta que es desintegra en la velocitat. Penso que ha estat un exercici tècnic molt ben treballat, amb gust i ben resolt, no entenc la puntuació que ha tingut, potser algun dia parlaré de les fotos que considero “fora del circuit” i que com a tal són arriscades, mal valorades, i a l’entitat en tenim bons exponents.

Si teniu temps us convido a veure una entrevista que se li va fer al Jurat extern que hem tingut aquest cop, Virgilio Hernando, us poso el link, val la pena.
https://www.elheraldodelhenares.com/guadalajara/entrevista-al-fotografo-alcarreno-virgilio-hernando-vano-tras-su-ultimo-premio-la-fotografia-es-arte/

Vull donar la benvinguda a la lliga a la Miriam Ventura, cursetista d’aquest any i que no dubta ja de presentar els seus treballs, li demano que tingui paciència i que no s’obsessioni amb les puntuacions, el que realment té valor són els comentaris que cal que l’ajudin a avançar.

Per acabar una frase de l’esmentada entrevista a Virgilio Hernando que crec ha de ser punt de reflexió:

Suelo decir que las fotografías en realidad no se hacen desde el ojo hacia delante, sino desde el ojo hacia atrás,  es decir, se cuecen en la cabeza. Por eso, entrenar el “ojo fotográfico” es esencial, y eso se consigue haciendo fotos.

Fins a la pròxima entrega.

Xavier

Resultat 3a entrega

Aquí teniu els resultats de la 3 entrega i els meus … COMENTARIS SENSE MALÍCIA

Ens trobem novament amb una entrega amb tema obligat, GLOBUS, feia varius anys que no entràvem en aquesta batalla dels temes obligats. Batalla que agrada a uns i desagrada a uns altres pel fet que sembla que coarta la inventiva de l’autor. No entraré en aquesta trifurca que crec que ja ha sigut debatuda en altres comentaris i que a la fi no porta a enlloc, tothom té la seva idea i és molt respectable.

Val a dir que sembla que la gent s’ho ha agafat força seriosament i ha treballat el tema, uns amb més encert que d’altres, sempre des de el meu punt de vista.

El tema es prestava a fer fotos on el “copiar y pegar” fos present, però no ha sigut així, crec que s’ha treballat i potser no hi ha fotos espectaculars, però són més que acceptables.

Si he de dir alguna cosa al respecte, és que les he trobat, en general, massa evidents en referència a les possibles històries a explicar, potser la plàstica li ha pogut al fons. Clar que això sempre depèn de si volem anar una mica més endins o no.

A mi la que més m’ha agradat ha sigut la d’en Xavier García, el nus del globus, crec que fer una foto amb tan poc te molt de mèrit. La d’en Guevara, una cara dins una gàbia i un globus sagnant, m’agrada plàsticament però no ha acabat de llegir la història. La d’en Rigau, un globus agafat a una barana d’escala entre dos edificis, la trobo molt ben treballada i amb molt de sentit de fotografia. Com a idea, la de la Glòria, uns globus verds com a cel d’una noia d’esquena, em sembla molt atrevida. La d’Arenaza, una al·legoria als 5 elements bàsics, és també de llarg recorregut tant en història com amb resolució, no entenc massa el valor baix que ha rebut per la nostra part….

Com que crec que en aquestes dates no cal fer comentaris massa llargs perquè tothom té coses a fer, us desitjo a tots unes MOLT BONES FESTES, que els Reis us portin moltes coses i que l’any vinent sigui millor que aquest.

Salut i fotos per a tots.

Xavier

Resultat 2a entrega

Comentaris sense malícia, per Xavier Rigola

Nova entrega del tot curiosa si ens fixem en el resultat, caldria anar molt enrere per trobar una entrega on es guanya amb únicament 15 punts.

Podem fer un petita anàlisi que ho expliqui, però no ho veig tan fàcil. D’entrada aquest cop al local únicament han votat 18 jurats, cal dir que a l’entrega passada ho varen fer 26. La pregunta evident és: Per què? Si tenim en compte que al moment de la projecció hi havia més de 25 persones …. No demano resposta a la pregunta, és únicament una reflexió.

Si mirem com han votat veuríem que el 6% dels participants, que són 33, reben una puntuació de 2; un 70% reben una puntuació de 3; un 21% de 4; un 3% de 5. És a dir que tot ve molt empatat i per la franja central. Podríem dir doncs que no veiem que hagi sigut una entrega de grans fotos? .

Si ara mirem la puntuació externa, veiem clarament que en Javier Checa té un gust diferent del nostre, sobretot, en les fotos millor puntuades per nosaltres. Cosa que és del tot lícit.(podeu veure una mostra de les seves fotos a l’anuari de la FCF del 2019 o a la plana web www.jchecaphoto.com ).

Si tot això ho posem a una coctelera, ho sacsegem … Veurem que no ens dóna cap explicació. El que és clar és que aquesta entrega no hi havia fotos que destaquessin sobre les altres i aleshores el gust personal del “respetable” és el que mana …. i jo que me n’alegro.

Per mi el millor de l’entrega va ser el col·loqui, crec que ha sigut un dels millors que portem fets. Hi varen sortir temes de composició, de tècnica i de gustos a l’hora de fer fotos. Crec que tothom va poder exposar el que pensava sobre temes que potser ja hem tocat altres cops, menciono d’entre altres: la mirada dels models, la necessitat de posar o no un ambient als retrats o les diferents formes de compondre un bodegó . Únicament m’agradaria que hi participés algú més que els habituals, o potser estaria més ben dit que no es facin opinions en veu baixa, sabeu que sóc un fervent defensor que tota opinió és respectable i cal ser escoltada , entenc que hi ha gent que li costa més que d’altres parlar en públic, però crec que ja fa temps que hem deixat aquells debats agres i de difícil acceptació que potser hi havia al principi, tots aprenem.

Si he de comentar alguna foto de les presentades, jo citaria la d’en Botey: Una ploma que dibuixava una línia de color vermell, crec que és una foto ben pensada i amb molt de gust, bàsicament és una idea feta imatge, no n’hi ha gaires habitualment. La d’en Fillat, un street foto ( abans anomenat: reportatge) en BN d’un sot portal amb una bona fuga i uns personatges ben posats.

La foto de Carmen Conde em va agradar perquè sent un retrat d’estudi, ha aconseguit a base de colors i expressió donar-li un sentit al retrat, en altres paraules, que no és un bodegó humà, és una aclucada d’ull entre el fotògraf i qui veu la foto, per mi això té mèrit.

Vull també mencionar que Maria Simonova, ens va explicar el que volia dir amb la seva foto, ho portava preparat i escrit. La foto en BN i molta qualitat representava un petó entre dues noies. I això em fa pensar si molts cops al fer una foto volem o no dir alguna cosa… o amb altres paraules: Som capaços d’escriure sobre el que representen les nostres fotos?

Bé, ja n’hi ha prou. Agafeu el “GLOBUS” i a fer la foto que servirà com a tema obligat per la pròxima entrega.

Resultat 1a entrega

Foto: Claudia Cavallera, guanyadora de la 1a entrega de la Lliga 2019-20

Comentaris sense malícia, per Xavier Rigola

Després d’un any sabàtic sense fer aquests “Comentaris sense malícia” he decidit reprendre aquesta mena de crònica de les nostres Lligues de fotografia, crec que aquest laps,

Dit això, ens trobem a la primera entrega d’aquesta Lliga 2019-2020 on a la reunió prèvia es va decidir tornar a 2 temes obligats, crec que bàsicament per canviar alguna cosa de la de l’any passat. Ja en parlarem d’això.

Seguim en el nombre de participants: semblants a anys passats, 34. Potser lluny de la cinquantena de fa deu anys però veient el que està passant a altres entitats, cal estar contents. De fet, feia goig la sala el divendres d’entrega, més de 30 assistents, el que demostra que encara hi ha caliu i ganes de parlar de fotografia. I he trobat a faltar històrics com en Jaume Escalè, la Francina Serra i d’altres de l’agrupació de Blanes o en Xavier Cáliz. Tant de bo sigui únicament un oblit i els tinguem novament en entregues següents.

També hi ha cares noves com la Claudia Cavallera o la Maria Simonova, que sembla que pugen fortes a la vista de la puntuació d’aquesta entrega, en David Rigau que prové del Curset recent. Us demano que tingueu paciència i que aporteu aire nou a les nostres entregues i comentaris de fotos. L’endogàmia mai és bona per cap entitat creativa, ja que al final acabaríem veient únicament el nostre melic.

Si passem al que ha passat en aquesta entrega jo diria que no he vist cap foto que sigui espectacular, com sempre hi ha per tot els parers.

Així com a retrats m’agraden el de l’Arenaza, una noia en BN amb un processat molt ben fet i un joc de llums i ombres agosarades però molt efectives. El de Carmen Conde perquè fa una mena de joc amb l’espectador al posar un model darrere d’un quadre del mateix model, interessant. En Puche presenta un retrat en color ben fet que no deixa indiferent per la mirada del personatge, força estrafolari.

Com a paisatge, el d’Escarmena. Està realment molt ben fet per la bona edició i la diferència de matisos dels diferents colors. Com sempre en Quico Gavara presenta una obra ben executada ( en BN) i molt ben composta.

Altres obres a destacar podrien ser la d’en Marco que presenta, en BN, una noia nua, asseguda, amb una postura original, que en el comentari es va dir que hi havien dues parts: la superior més clàssica i la inferior més agosarada, jo particularment no ho vaig veure així.

Si parlem de la foto guanyadora, de Claudia Caballera , uns nens, en color, com si s’amaguessin prop un cotxe vell amb una complicitat manifesta entre ells. Cal dir que està molt ben composta i editada, penso que era la millor de l’entrega des de el punt de vista acadèmic.

El primer pla d’un gat que ens ha presentat Maria Simonova , amb uns ulls veritablement hipnòtics, és un enquadrament molt atrevit i a la vegada arriscat, m’agrada, és simple però molt impactant.

He deixat al final la foto d’en Xavier Salicrú, una foto de reportatge en BN, on una mirada d’un personatge situat al fons de la fotografia s’obre pas a poc a poc, a base d’esforç, a mesura que la vas mirant fins a ser més potent que la de dues senyores que són a primer terme i no miren a l’espectador. Potser massa informació en una sola imatge? Pel meu gust és una d’aquestes fotos que cal mirar des de la distància. Per mi la millor.

Bé, ja n’hi ha prou per ser el primer comentari d’aquest any, crec que l’entrega va donar molt de si en comentaris, potser més que les obres presentades que en general crec que ens falta trempera i atreviment, però això , com tot, no deixa de ser un comentari molt personal.

Bases de la 47 Lliga Social de Fotografia 2019/2020

PARTICIPANTS
Els socis de Foto-Film Calella

MODALITATS
Paper + Digital: Totes les obres presentades hauran de ser inèdites a la Lliga. Caldrà presentar les obres en AMBDÓS formats obligatòriament

TEMÀTICA
Hi hauran 6 temes LLIURES i 2 OBLIGATS.
Els temes obligats escollits són: GLOBUS, (que s’entregarà personalment al primer lliurament) i AUTORETRAT.

MIDES
Paper : Imatge fotogràfica lliure. Presentades en un suport rígid de 40×50 i sense emmarcar.
Digital : Com a màxim un dia abans del dia del lliurament, caldrà que envieu per mail a foto@fotofilmcalella.org la vostra foto: en format jpg , amb una resolució a 72 pp i amb la mida del cantó mes llarg de la foto no superior a 1600 píxels. Aquest fet dona per entés de que pot ser publicada a la plana WEB de FFC

IDENTIFICACIÓ
El nom de l’autor al dors de les obres i al mail.

ADMISSIÓ
Paper : Rigorosament a partir de les 22 hores fins les 22,30 h.
Digital : Rigorosament Un dia abans del lliurament a foto@fotofilmcalella.org

JURAT
La puntuació final sortirà en base al promig dels 2 valors següents:
• Valors donats pels assistents a l’entrega (que puntuaran totes les fotos en el format paper, abans de fer el comentari comú de les mateixes, projectades).
• Valors donats per agrupacions de fora i dins de Catalunya a les que s’enviaran les fotos digitalment.
Es començarà a fallar a partir de les 22,30 h. (Preguem màxima puntualitat)

EXPOSICIÓ
Les fotografies en Paper dels lliuraments dels mesos d’Octubre, Novembre i Desembre no es podran retirar fins el següent lliurament, ja que romandran exposades al Local Social mentre dura el curset de fotografia. Per evitar que siguin malmeses, seran protegides amb marcs que proporcionarà FFC.

LLIURAMENTS:
Tots els segons DIVENDRES de cada mes.
Els lliuraments d’octubre 2019 i abril 2020 es retardaran una setmana, per coincidir amb vigília de festiu i festiu respectivament.

  • 18-10-2019
  • 08-11-2019
  • 13-12-2019 – entrega de TEMA OBLIGAT “Globus”
  • 10-01-2020
  • 14-02-2020
  • (13-03-2020 – Entrega anul·lada a causa del COVID-19)
  • 17-04-2020 – entrega de TEMA OBLIGAT “Autoretrat”
  • 08-05-2020
  • 12-06-2020

PREMIS
Tindran premi:
A) Per ordre de millor puntuació, i fins a un 10% del nombre total de participants.
B) Els guanyadors de cadascun dels lliuraments. (Entenent que dins d’aquest apartat únicament es pot rebre un premi independentment del nombre d’entregues guanyades.)
Per poder optar a premi cal haver presentat foto a TOTES 8 entregues. Els premis no són acumulatius, si bé seran mencionats a la placa que així ho proclami.

ALTRES
1) Un cop feta la votació de les obres en paper pels assistents, tindrà lloc la projecció en format digital d’aquestes mateixes obres perquè els assistents que vulguin, puguin participar activament amb les seves opinions, comentaris i valoracions. Tot recordant que el que es pretén és conèixer els detalls de la tècnica o les ideés que hi ha darrera de cada obra.
Depenent de la viabilitat i de tant en tant, l’Organització convidarà a alguna persona de fora de l’entitat perquè COMENTI (NO QUE FACI DE JURAT) les fotos presentades, a fi i efecte de conèixer altres opinions i millorar el nostre bagatge.
2) La puntuació final de la lliga sortirà de la suma de cada una de les 8 entregues.
3) El fet de participar en aquesta Lliga implica l’acceptació d’aquestes BASES.
4) L’entitat organitzadora, FFC, resoldrà tots els casos no previstos.